Foto: pelletkachel-duurzaam-cv

Op een makkelijke manier duurzamer leven

Op zich is het helemaal niet zo moeilijk om duurzamer te gaan leven zonder grootscheepse veranderingen toe te passen.

Je hoeft niet in een modern energiezuinig huis te wonen om duurzaam te kunnen leven. Er wordt wel eens voorgedaan dat alle oude huizen energievreters zouden zijn waar aan alle kanten de warmte naar buiten toe verloren gaat. Vroeger waren de mensen echter ook niet van gisteren en wisten prima de warmte binnen en de kou buiten te houden. Vaak is het niet meer een kwestie van in je eigen huis even om je heen kijken en gebruik maken van bestaande elementen en mogelijkheden. We geven een paar voorbeelden:
- Vroeger had men binnen- of buitenluiken. Een goed alternatief van deze tijd zijn rolluiken of shutters.
- Centrale verwarming is fijn, maar het is echt niet nodig heel het huis op dezelfde temperatuur te houden. Verwarm alleen de woonkamer tot comfortabele warmte en laat de rest op 15°C.
- Heb je nog een schoorsteen, denk dan eens aan een pelletkachel als ecologisch alternatief. Je stookt niet alleen goedkoper, een kachel in de kamer is ook nog eens veel gezelliger.

Duurzame snufjes

Naast de 'back to basic' leefgewoonten zijn er tegenwoordig ook een heleboel technische snufjes op de markt die het duurzaam leven makkelijker moeten maken. Denk aan bewegingsmelders op je buitenverlichting waardoor deze nooit langer brandt dan nodig is. Een waterbesparende douchekop in combinatie met een thermostaatkraan scheelt toch ook al gauw enkele euro's per maand evenals vloerverwarming. Wanneer de kou uit de vloer is zal je merken dat je veel minder hoeft te stoken.

En niet alleen thuis, ook op je werk kan je een eerste stap maken naar een duurzamer leven. Met grote waarschijnlijkheid tap je op je werk je drankjes uit de automaat en neemt daar telkens een kartonnen of plastic bekertje voor. Heb je op als eens uitgerekend hoeveel dat er zijn op jaarbasis en wat dat voor belasting op het milieu met zich meebrengt? Wat te denken van een duurzame drinkbeker? Neem een mok of zo'n roestvrijstalen drinkbeker mee van thuis. Zeker weten dat je thee of koffie nog lekkerder smaakt ook.

Reacties