Overweeg je een nieuwe cv-ketel? Let dan op deze vier zaken

Alles wijst erop dat je cv-ketel zijn beste tijd heeft gehad: je zet de verwarming een paar graden hoger, maar het blijft verdacht koud.

13 Januari 2020

Je draait de kraan open voor warm water, maar ook daar volgt slechts een koude straal. Kortom, het is tijd om na te denken over een nieuwe cv-ketel. Maar waar moet je precies op letten als je een nieuwe ketel gaat aanschaffen? Vaillant vertelt je hier graag meer over.

Herken de signalen

Het liefste wil je natuurlijk voorkomen dat je van de ene op de andere dag in de kou zit, omdat je ketel ermee ophoudt. Wees je daarom bewust van de levensduur van je ketel. Gemiddeld gaat een cv-ketel zo’n 15 jaar mee. Een verouderde ketel kan te veel gas verbruiken, waardoor je energierekening zo’n 10 tot 15 procent hoger kan uitvallen. Een hoge energierekening is dus, naast verschillende technische gebreken, aanleiding om je ketel te controleren.

Houd rekening met je woonsituatie

In vijftien jaar kan er veel gebeuren: uitbreiding van het gezin, kinderen die juist het huis uit gaan of een verbouwing. Zo kan het zijn dat je ketel van een aantal jaar geleden nu niet meer voldoende is. Het is daarom belangrijk dat de CW-waarde (Comfort Warm water) van een ketel goed aansluit bij je woonsituatie. Daarnaast is het van belang dat de cv-ketel voldoende vermogen heeft om de woning te verwarmen.

De benodigde CW-waarde hangt van verschillende zaken af: het bouwjaar en grootte van het huis, het type huis, maar ook bijvoorbeeld of gezinsleden het belangrijk vinden om tegelijkertijd te kunnen douchen. Er zijn in totaal zes verschillende CW-waardes om uit te kiezen. Laat je daarom door een installateur adviseren over het vermogen en de CW-waarde die bij jouw woning passen. Doe hier een test voor een eerste indicatie welke cv-ketel het beste past bij jouw situatie.

Bedenk welk type ketel bij jou past

Het is belangrijk om niet alleen te letten op het vermogen en de CW-waarde, maar het is ook belangrijk om na te denken over wat voor soort ketel je wil. Je hebt grofweg de keuze uit twee typen: een soloketel en een combi-ketel. Bij een soloketel moet je een aparte boiler aanschaffen, terwijl deze bij de combi-ketel ingebouwd is waardoor kraanwater automatisch verwarmd wordt. Een combi-ketel heeft als voordeel dat je ruimte bespaart.

Kies een geschikt moment

De kogel is door de kerk: je hebt je keuze gemaakt en je cv-ketel is klaar voor vervanging. Om problemen in de winter te voorkomen, is het waar mogelijk slim om de ketel voor de winterperiode te vervangen. Zo voorkom je dat de ketel het begeeft wanneer deze het hardste nodig is en zit je er in de winter warmpjes bij, terwijl je ook bespaart op je energiekosten. 

Meer van Vaillant
Reacties