Foto: wonen-sfeerhaard

Zo zit je er de komende winter warmpjes bij

Steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel.

Pascal 28 Oktober 2023

Als de dagen weer korter gaan worden en de temperatuur langzaam zakt wordt het tijd om na te denken over de winter. Gas en stroom zijn duur, dus hoe ga je je huis warm stoken zonder dat je in april bankroet bent? Steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel. Die geeft niet alleen gezelligheid, maar ook heerlijke warmte. Je kunt online haardhout kopen en thuis laten bezorgen. Berg het op in een houthok zodat het goed droog blijft. Nat hout brandt niet prettig in een kachel en geeft bovendien grotere kans op spattende vonken. Het hangt van het soort hout af hoelang het vuur in de kachel aan blijft.

Veilig stoken is belangrijk

Een houtkachel kan je veel kosten besparen tijdens het stookseizoen. Maar het is wel belangrijk dat je je kachel veilig stookt. Laat daarom aan het einde van ieder stookseizoen de schoorsteen vegen en controleren. Zo voorkom je dat deze dichtslibt en er een schoorsteenbrand ontstaat. Ook verhoog je met een schoorsteen die niet goed trekt de kans op een koolmonoxide vergiftiging. Koolmonoxide is geurloos, je merkt het pas als het al (bijna) te laat is. Laat een brandende houtkachel ook nooit onbeheerd achter, ook niet als je een kachel hebt met een deur zodat het vuur niet bereikbaar is. Leeg ook regelmatig de aslade om problemen met te veel rookontwikkeling te voorkomen.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een houtkachel?

Je kunt in een houtkachel verschillende soorten hout stoken. De hardheid van het hout bepaalt hoe lang een blok erover doet om helemaal te verbranden. Je kunt bij een online leverancier een kuub haardhout bestellen van één houtsoort. Het hout is al gedroogd en dus geschikt voor direct gebruik. Vers gekapt hout is nog te vochtig om meteen in een houtkachel te gebruiken. Hout dat wordt verkocht wordt meestal versneld gedroogd. Als je zelf hout wilt laten drogen moet je er rekening mee houden dat dit wel 1 tot 2 jaar moet drogen voordat het geschikt is voor de kachel. Uiteraard is het verboden om in een bos hout te sprokkelen voor de kachel. Als je wordt betrapt door een boswachter betekent dit een flinke boete.

Wat kun je verder nog doen om te besparen op de stookkosten?

Een houtkachel is niet voor iedereen een optie. Om toch te besparen op de stookkosten kun je ervoor zorgen dat je woning zo goed mogelijk is geïsoleerd. Stook alleen als je thuis bent en zet de thermostaat een graadje lager. Dat temperatuurverschil merk je nauwelijks maar het scheelt wel aanzienlijk in het gasverbruik. ’s Nachts draai je de thermostaat bij voorkeur zo laag dat de cv niet aangaat. De temperatuur in de slaapkamer hoeft niet hoger te zijn dan zo’n 15 graden. Zorg dat je een goed dekbed of warme dekens hebt als je het snel koud hebt. Een elektrische kachel, mits gedoseerd gebruikt, kan ook voordeliger zijn dan stoken op gas.

Reacties