Voorbereiden op de winter doe je zo

Hier lees je meer tips over het verwarmen van jouw huis zonder gas en het overleven van de kerstdagen.

We hebben allemaal een andere routine als het aankomt op het voorbereiden op de winterse dagen. De één staat twee weken voor kerst al in de keuken, de ander houdt een soort winterslaap en weer een ander heeft zijn handen vol aan het vermaken van kinderen tijdens de kerstvakantie. Dit jaar ziet de winter er net wat anders uit dan andere jaren in verband met alle stijgende prijzen, maar laten we er het beste van maken! Hier lees je meer tips over het verwarmen van jouw huis zonder gas en het overleven van de kerstdagen. Alles om de winter soepel te doorlopen.

Zonder gas het huis verwarmen

Vrijwel iedereen is gewend aan het hebben van radiatoren in huis, beter bekend als de verwarming. Hij staat dag en nacht te loeien wanneer het koud wordt, maar daarmee lopen ook de rekeningen op. Zeker nu de gasprijzen door het plafond gestegen zijn. Kijk daarom eens naar een andere manier van het huis verwarmen. Een paar andere opties zijn:

  • Warmtepomp;
  • Houtkachel/pelletkachel;
  • Biomassaketel.

Elk van deze manieren vereist wel een mate van investering, maar op den duur zul je goedkoper uit zijn dan wanneer je gas gebruikt. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit natuurlijke bronnen zoals de lucht of aarde. Deze warmte wordt vervolgens in het huis gelaten. Voor een hout- of pelletkachel of een biomassaketel is het van belang om hout of houtpellets te kopen. De verbranding van de pellets zorgt voor warmte die binnen ‘s huis verspreid kan worden of water kan opwarmen. Bij elk van deze voorbeelden is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is, zodat de warmte binnen blijft en er minder gestookt hoeft te worden.

Binnenkort is het weer Kerstmis!

Een ander groot moment waar iedereen in de winter naar uitkijkt is Kerstmis. De tijd van het jaar waar de familie bij elkaar komt om samen lekker te eten en een gezellige tijd met elkaar te hebben. Er worden veelal spelletjes gespeeld, kerstfilms gekeken en lekkernijen gegeten. Waarschijnlijk heb je al allemaal leuke spullen in huis om het goed te vieren, maar toch is het leuk om jaarlijks weer wat nieuws erbij te kopen. Misschien wil je wel een nieuwe kunstkerstboom kopen omdat je het zat bent om elk jaar naalden op te vegen. Of misschien wil je juist wat extra versiering kopen voor in de tuin, zoals verlichte kerstfiguren, een krans voor op de voordeur of de welbekende Lumineo kerstverlichting. Waar je ook voor kiest, onthou dat het jouw kerst is. Pak dus lekker uit als je daar zin in hebt, of hou het simpel als je het allemaal even teveel moeite vindt. Kerst hoort je geen stress te bezorgen, dus laat het dat ook niet doen. Jij bent in charge.