Foto: 5-manieren_-verwarmen

5 manieren om je woning elektrisch te verwarmen

Steeds meer Nederlanders willen (of moeten) van het gas af. Dit is namelijk beter voor het milieu.

Theo Vliegop 29 November 2022

Aardgas is een fossiele brandstof die steeds schaarser en duurder wordt. Daarnaast komt er bij de verbranding veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Het is dus hoog tijd om over te stappen op elektrische verwarming. Er zijn diverse soorten elektrische heaters verkrijgbaar. Deze verwarmingselementen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook efficiënter én comfortabeler.

1. Elektrische haard

Een elektrische haard is een perfect alternatief voor een gashaard. Het vlammenspel is net zo sfeervol, maar de manier van verwarmen een stuk zuiniger en duurzamer. Het zou ook een goede vervanging zijn voor houtkachels. Bij een elektrische haard heb je namelijk geen last van rook, as en de bijbehorende ongemakken. Veel elektrische haarden zijn daarnaast voorzien van een handige timer. Zo kun je zelf een tijd instellen waarop de haard automatisch uitschakelt.

2. Infrarood panelen

Wil je de hoofdverwarming minder gaan gebruiken of geheel overstappen op elektrische verwarming? Verdiep je dan eens in infrarood panelen. Hier kun je werkelijk alle kanten mee op! De infrarood straling zorgt voor een aangename, directe warmte. De panelen hebben een zeer korte opwarmtijd, waardoor je er snel van kunt genieten op een koude dag. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in diverse vormen. Denk aan wandpanelen, plafondpanelen en verplaatsbare panelen. Daarnaast is er de optie voor geïntegreerde verlichting of een foto opdruk.

3. Infrarood spiegel

Voor in de badkamer zijn er infrarood spiegels verkrijgbaar. De spiegel met ingebouwde verwarming houdt de ruimte aangenaam warm. Daarnaast zal een verwarmde spiegel niet meer beslaan. Zogenaamde smart infrarood spiegels zijn voorzien van luxe extra’s zoals wifi-verbinding, een klokje en zelfs het lokale weerbericht.

4. Warmtemat

Ben je op zoek naar een vorm van vloerverwarming? Kijk dan eens naar infrarood matten. Deze zijn verkrijgbaar als droogloopmat of in de vorm van een verwarmingsfolie systeem. Je kunt er een mooi vloerkleed overheen leggen en het bijvoorbeeld gebruiken in de woonkamer of je thuiskantoor. Het is ideaal als je lang op dezelfde plek zit en hierdoor koude voeten krijgt.

5. Terrasverwarmer

Voor op het terras en onder de overkapping zijn er terrasheaters met infrarood straling. Je hebt enkel een stopcontact nodig om de verwarming aan te sluiten. Zo simpel is de montage! Er zijn infrarood terrasverwarmers in de vorm van hanglampen, staande heaters, hangend warmtepanelen en als een compact tafelmodel. Hoe hoger het vermogen van de heater, des te groter het oppervlak dat het kan verwarmen.

Reacties
Anderen bekeken ook