Foto: Plushuis_wpu-warmtepomp-itho-daalderop

WPU bij Plushuis draait ondanks koude als een zonnetje

De afgelopen week stond de warmtepomp vanwege de kou extra in de belangstelling. Dit vanwege de vraag of een warmtepomp het wel warm zou kunnen krijgen.

Nu het koudefront weer op zijn retour is, reden voor ons om eens één van onze klanten aan het woord te laten hoe onze WPU warmtepomp heeft gepresteerd.

We hebben Nicolaas van Everdingen, eigenaar van adviesbureau Plushuis, gevraagd of hij daarover iets kan zeggen. Zijn bedrijf heeft meer dan 20 woningen (nieuwbouw en renovatie) naar all-electric en energieleverend gebracht. In enkele van deze woningen zijn de water/water-warmtepomp WPU en balansventilatie HRU van Itho Daalderop geïnstalleerd. De WPU warmtepomp maakt gebruik van energie uit de bodem.

Voordat een woning een Plushuis© genoemd mag worden, worden er verschillende aanpassingen gedaan aan de schil. Nicolaas stelt een rapport op met te nemen maatregelen om de woning energieleverend en dus ‘Plus op de meter’ te krijgen. Als gepassioneerd verduurzamer houdt Nicolaas al geruime tijd de energieprestaties van alle Plushuizen bij. Afgelopen zomer, in de heetste week van het jaar, is door hem de #hetemeetweek in het leven geroepen. Nu we de afgelopen week weer eens echt winterweer hebben gehad, is de #koudemeetweek van start gegaan. Hierin is bijgehouden hoe de woningen presteren tijdens de kou. In dit filmpje van Nicolaas kunnen we meekijken met zijn klant in de ‘machinekamer’ van het energiezuinigste Plushuis in Ede met een Itho Daalderop water/water warmtepomp van het type WPU.

In de grafiek hieronder is het energieverbruik van de water/water warmtepomp te zien en ter vergelijk een lucht/water warmtepomp in een ander Plushuis. Alhoewel de woningen erg verschillen (nieuwbouw versus “vernieuwbouwde” jaren ’30 woning) is het interessant om te zien hoe de verschillende woningen het doen. De WPU scoorde eerder al het beste onder alle Plushuizen qua energieverbruik (en die woning kreeg dan ook het predicaat Energiezuinigste Plushuis© 2020).


Tijdens de #koudemeetweek blijkt de WPU weer bijzonder goed te presteren (zie oranje lijn). In vergelijking met een lucht/water warmtepomp (blauwe lijn) valt op wat een enorm verschil in energieverbruik de woningen laten zien. De gemiddelde netbelasting door de WPU blijft met ca. 540 Watt ver onder het vermogen van ca. 1500 tot 2000 Watt dat netbeheerders in bestaande woonwijken per woning beschikbaar hebben. Bij de luchtwater-warmtepomp ligt dat met 1400 Watt duidelijk hoger.

In de onderstaande grafiek is te zien dat de brontemperatuur netjes rond de 7-8 graden blijft liggen, wat conform verwachting is.

Conclusie: de WPU die energie uit de bodem benut met een bron die gevuld is met zuiver water in plaats van met chemicaliën zoals glycol, draait het hele jaar als een zonnetje. Ook wanneer het buiten extreem koud is.

Reacties