Foto: 2019/Cha-Wolf-energiesystemen.jpg

Technologische doorbraak warmtepomp technologie

Ter uitbreiding van het assortiment warmtepompen introduceert WOLF denieuwe lucht/water-warmtepomp CHA-monoblock.

Met de CHA-monoblock brengt WOLF een robuust product geschikt voor hoge temperatuur verwarming, speciaal ontwikkeld voor een eenvoudige installatie en extra lange-termijn gebruik.

De CHA warmtepomp serie is geschikt voor hoge temperaturen tot 70 °C en wordt volledig geproduceerd door WOLF in haar fabriek in Duitsland. Dankzij de hoge temperaturen en het hoge rendement kan de warmtepomp een grote rol gaan spelen bij het verduurzamen van bestaande woningen. Ook bij nieuwbouwwoningen heeft de nieuwe warmtepomp een aantal significante voordelen. Dankzij de hoge temperaturen kan de warmtepomp warmwater produceren zonder gebruik te maken van een elektrisch element. Ten opzichte van andere warmtepompen, wordt hierdoor het jaarlijkse stroomverbruik verder gereduceerd. Deze hoge temperaturen zijn mede mogelijk door toepassing van het natuurlijke koudemiddel R290. Groot voordeel van dit natuurlijke koudemiddel is dat het niet schadelijk is voor het milieu en daarmee wordt deze warmtepomp van WOLF extra duurzaam. De CHA is de eerste warmtepomp voor de woningbouw met dit koudemiddel welke standaard geschikt is voor koeling. Daarnaast is de CHA uitgevoerd met een speciale ventilator en geluidsisolerende maatregelen, waardoor in de nachtmodus het geluidsniveau op 3 meter afstand onder de 35 dB(A) blijft. De CHA is een zogenoemde monoblock uitvoering, waarbij alle koudetechniek in het buitendeel is ondergebracht. Hierdoor is de warmtepomp eenvoudig te installeren.

Verwarmen met temperaturen tot 70 °C

WOLF heeft met de CHA-warmtepomp een toekomstbestendige warmtepomp ontwikkeld dankzij het gebruik van het natuurlijk koudemiddel R290. R290 heeft als groot voordeel dat het niet schadelijk is voor het milieu en daarmee wordt deze warmtepomp van WOLF ontzettend duurzaam. De CHA is speciaal ontwikkeld voor hoge temperatuur verwarming, tot 70°C. Daarmee kan de warmtepomp aangesloten worden op bestaande (LT-)radiatoren, uiteraard is toepassing op lage temperatuur verwarming zoals bijvoorbeeld vloer- en wandverwarming ook mogelijk en zal daarmee het rendement van de warmtepomp toenemen. Voor toepassing van laag temperatuur verwarming is het belangrijk dat de woning voldoende geïsoleerd is of wordt.

Zo stil als een uilenvleugel

Tijdens het ontwerp van de CHA-monoblock is veel aandacht besteed aan het design van de buitenunit en talrijke technische details, zoals een langzaam draaiende ventilator. Voor de ventilator heeft WOLF zich laten inspireren door de natuur en de vorm van een uilenvleugel. Een uilenvleugel heeft als eigenschap de wervelingen van de luchtstroom beter te verdelen waardoor de uil zijn prooi geruisloos kan benaderen tijdens zijn vlucht. Samen met een perfecte inbedding van de componenten in een geluidsisolerende kern zullen zowel de eindgebruiker als de omgeving ervan niet worden gehinderd door het geluid van de CHA-warmtepomp. De CHA kent uitermate stille werking met een geluidsniveau onder de 35 dB(A) op 3 meter afstand in de nachtmodus! Ook aan de behuizing van de CHA is tijdens het ontwerp gedacht. De hydraulische aansluiting kan naar keuze aan de onderzijde of aan de achterzijde worden uitgevoerd, afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden en de wensen van de eindgebruiker. Daarmee wordt de montage voor de installateur vereenvoudigd. Met een stabiele behuizingsconstructie en een UV-bestendige poedercoating is de warmtepomp bestand tegen de zwaarste weersomstandigheden, zoals vrieskou, sneeuw en storm.

Extra vermogensreserve


Het standaard ingebouwde verwarmingselement van 9 kW dient als betrouwbare vermogensreserve voor lange koude periodes en aanvoertemperaturen tot 75 °C. Het element kan ook gebruikt worden om de verwarmingscapaciteit van de CHA uit te breiden bovenop de capaciteit van de compressor. Normaal gesproken daalt de verwarmingscapaciteit van een lucht/water warmtepomp aanzienlijk bij lagere buitentemperaturen. Bij de CHA warmtepomp blijft nagenoeg de volledige capaciteit beschikbaar bij buitentemperaturen tot -7 °C. De CHA heeft echter ook bij buitentemperaturen tot -22 °C nog een aanzienlijk deel van haar capaciteit beschikbaar.

Hoog rendement en optimale bescherming


Bij een buitentemperatuur van 7 °C kan de CHA een rendement bereiken van 572% (gemeten COP 5,72 conform EN14511 A7/W35), dus 1 kW elektriciteit resulteert daarbij in 5,72 kW verwarmingsvermogen. De verdamper in de buitenunit van de CHA is standaard voorzien van een speciale Blue-Fin coating. Daarmee wordt de verdamper optimaal beschermd en ontstaat minder snel rijpvorming tijdens koude periodes. De ontdooicyclus wordt hierdoor korter, wat weer ten goede komt aan het rendement van de warmtepomp. Aangename warmte in de winter en zachte verkoeling in de zomer 

Aangename warmte in de winter en zachte verkoeling in de zomer

Dankzij het standaard gebruik van invertertechnologie past de warmtepomp zijn werking zelfstandig op de omstandigheden aan. Wanneer de gewenste temperatuur wordt bereikt, behoudt de warmtepomp middels deze technologie de temperatuur constant door een traploze capaciteitsregeling, het energieverbruik blijft daarmee laag en u geniet van aangename warmte. De CHA warmtepomp is standaard geschikt voor koelbedrijf, zodat u kunt genieten van zachte verkoeling in de zomer.

CHC-monoblock: een compact geheel


De CHA warmtepomp is er in twee varianten. De CHA-07 en de CHA-10, met een vermogensbereik van resp. 7 en 10 kW. Het monoblock kan optimaal worden gecombineerd met de WOLF CHC-warmtepompcentrale wat het geheel tot de CHC- monoblock maakt. Het binnendeel van het CHC-monoblock vormt een compact geheel inclusief warmwater-, buffer-, en expansievat en kan op slechts enkele geplaatst worden. Met zes varianten is de CHC-monoblock aan te passen aan ieders behoefte en aan elk bouwproject.

Met een WOLF woonhuisventilatieunit kan het warmtepompsysteem compleet gemaakt worden tot een complete woonhuistechniekcentrale met minimale ruimtevereisten. En bediening van het gehele systeem middels één centrale bedienmodule.

Flexibiliteit en connectiviteit


Met de WOLF Smartset App of Smartset Portal kunt u eenvoudiger dan ooit tevoren innovatieve WOLF verwarming- en woonhuisventilatie producten bedienen. Een connectie met Amazon’s digitale assistent Alexa, Afriso & Homee smarthome systeem, Eltako BSC smarthome systeem of met het wibutler-Smarthome Systeem is eenvoudig te maken en ook koppeling aan een KNX systeem voor integratie in een domotica oplossing behoort tevens tot de mogelijkheden.

 

Voor meer informatie: WOLF Energiesystemen B.V., Kampen Tel: 038-3335086 www.wolf.eu

Reacties