Vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming en dat is een logische keuze. Door middel van vloerverwarming creëer je een behaaglijk klimaat, waarin koude voeten tot het verleden behoren. Deze warmte wordt stralingswarmte genoemd. Ook de zon geeft stralingswarmte af. Als het buiten koud is en de zon gaat schijnen dan is het in het zonlicht toch altijd nog behaaglijk warm. Hetzelfde effect heeft vloerverwarming in je huis met het verschil dat, als de vloerverwarming uitgezet wordt, de vloer nog steeds warmte afgeeft hetgeen bij de zon niet het geval is.

Vloerverwarming

Een warme vloer is comfortabel wonen. Warme lucht gaat omhoog en koude lucht naar beneden. Met gewone radiatorverwarming gaat de warme lucht vanaf de radiator meteen naar het plafond. Hierdoor wordt de koude lucht, die bovenin de kamer hangt, naar beneden gedrukt en er ontstaat luchtcirculatie en koude voeten tot gevolg. Met vloerverwarming wordt de kamer van onder naar boven gelijkmatig verwarmd. Hierdoor ontstaat geen luchtcirculatie en heb je warme voeten een koeler hoofd. En dit overal in de kamer. Temperatuurwisselingen in dezelfde kamer behoren dus tot het verleden!

Minder luchtcirculatie is niet alleen aangenamer maar ook gezonder en hygiënischer. Er zit namelijk minder stof in de lucht. Voor mensen met allergieën is dit een enorm pluspunt. Doordat er minder stof in de lucht zit heb je ook minder schoonmaakproblemen. Denk maar eens aan stoffige convectorputten.

Een ander groot pluspunt is dat je energieverbruik met 10 tot 15 procent lager uit kan vallen t.o.v. andere verwarmingssystemen. De afgelopen jaren is gas alleen maar duurder geworden. Gemiddeld betaalt een huishouden voor energie nu 65% meer dan 6 jaar geleden. Voor de aanleg van vloerverwarming zijn geen ingrijpende veranderingen in je installatie nodig. Het kan zo op de bestaande cv-situatie aangesloten worden.

Vloerverwarming Nederland kan op drie manieren vloerverwarming bij jou installeren. Door middel van de buis te binden op een staalmat (traditioneel) , infrezen of door Droogbouwsystemen. Alle systemen zijn als hoofdverwarming, bijverwarming en met warmtepomp toepasbaar.

Impressie vloerverwarmingssystemen

Vloerverwarming-Nederland-2.jpg Vloerverwarming-Nederland-1.jpg

koelplafond5.jpg nivolair2.png

jupiter_balkenlaag2.jpg jupiter_vertikaal4.jpg

jupiter_eps2.jpg infrezen.jpg.bmp

jupiter_standaard4.jpg thermoluut.7.png

jupiter_oko4.jpg droogbouwplaat_met_vloerverwarming.jpg

Vloerverwarming als bijverwarming

De vloerverwarming werkt naast een ander systeem. De hart tot hart afstand van de slang bedraagt 15cm, met maximaal 105 meter slang per groep, daardoor is de groep niet groter dan 15m2.

Bijverwarming geeft minder comfort dan hoofdverwarming, want door de grotere groepen is de reactietijd langer. Bijverwarming haalt slechts de kou van de vloer, de vloer wordt niet echt warm.

Bovendien leidt bijverwarming tot hogere stookkosten dan hoofdverwarming. Omdat radiatoren een ruimte sneller verwarmen dan vloerverwarming doet, zouden, in geval van bijverwarming, de radiatoren deels dicht moeten om de kou van de vloer te krijgen. Dat houdt in dat er extra lang gestookt moet worden.

Vloerverwarming Nederland adviseert altijd hoofdverwarming, dat verzekert je van een comfortabel en energiezuinig systeem.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

De vloerverwarming is een alleenstaand systeem. De hart tot hart afstand van de slang bedraagt 12,5 tot 15 cm, met maximaal 70 meter slang per groep, daardoor is de groep niet groter dan 10m2. Dit leidt tot een goede warmteverdeling (geen koude plekken) en een snel reagerend systeem.

Vloerverwarming Nederland adviseert altijd hoofdverwarming, dat verzekert je van een comfortabel en energiezuinig systeem. Hoofdverwarming geeft meer comfort dan bijverwarming, want door de kleinere groepen is de reactietijd korter en wordt de vloer warmer. Bijverwarming haalt slechts de kou van de vloer, de vloer wordt niet echt warm.

Bovendien leidt hoofdverwarming tot lagere stookkosten en bijverwarming niet. Omdat radiatoren een ruimte sneller verwarmen dan vloerverwarming, zouden, in geval van bijverwarming, de radiatoren deels dicht moeten om de kou van de vloer te krijgen. Dat houdt in dat er extra lang gestookt moet worden.

Je kunt van hoofdverwarming wel bijverwarming maken, door er iets naast te nemen (bijv radiator, open haard). Van bijverwarming hoofdverwarming maken kan niet. Wees bij het berekenen van de groepen niet te zuinig. Bedenk dat er op sommige plaatsen, zoals onder een keukenblok, geen slang gelegd kan worden, maar de gehele ruimte wel verwarmd moet worden. Indien er sprake is van een 'koudefront' (grote glaspui, e.d.) dient de slang met geringere tussenafstand te worden gelegd.

Liever één groep meer en een in aanschaf iets duurder systeem, dan jarenlang een hogere energierekening.

Voordelen vloerverwarming

- Comfortabel. Doordat de vloerverwarming voor een groot gedeelte uit stralingswarmte bestaat, wordt dit als zeer comfortabel ervaren (koel hoofd/warme voeten).
- Energiebesparend. Omdat vloerverwarming een laagtemperatuur verwarmingssysteem (LTV) is, haal je het maximale rendement uit je Hr-ketel.
- Waardeverhogend voor je woning. Per 1-1-2007 is het bij verkoop van je woning verplicht een energielabel (energie-APK) te hebben. Lage Temperatuur Verwarming is hiervoor zeer positief.
- Veilig. Geen gevaar van branden aan hete kachel of stoten aan de radiator.
- Gezond. Minder luchtcirculatie betekend minder stof in de lucht. Voor mensen met allergieën is dit een groot pluspunt. Tevens is er sprake van een betere handhaving van de luchtvochtigheid.
- Hygiënisch. Geen schoonmaakproblemen (denk hierbij aan stoffige convectorputten).
- Esthetisch. Geen gaten in de vloer van convectorput of leidingen over de muur naar radiatoren.
- Vrije inrichting van het interieur. Geen belemmering met het inrichten van je woning en meer ruimte door het ontbreken van radiatoren.