Foto: 2020/ventilatieroosters-rvsland.jpg

Ventilatie in je huis

Een goed geventileerd huis is een gezond huis.

Guido van Loon

Door te koken, douchen en bijvoorbeeld het gebruik van de wasdroger wordt de lucht vochtig. En dat veroorzaakt nare luchtjes, trekt ongedierte aan en er kan zelfs schimmel ontstaan. Met een constante ventilatie zorg je ervoor dat die vochtige lucht het huis kan verlaten en er nieuwe verse lucht naar binnen kan.

Luchten

Allereerst is het belangrijk om genoeg te luchten. Dat doe je minder snel als het buiten koud of nat is, maar ook dan is het van belang af en toe ramen of deuren tegen elkaar open te zetten.

Ventilatieroosters

Alleen luchten is echter niet genoeg, er moet namelijk constant luchtverversing kunnen plaatsvinden en dat kan niet alleen met een half uurtje per dag luchten. Je hebt ook ventilatieroosters nodig die constant open staan. In de keuken en wasruimte is extra ventilatie noodzakelijk, hiervoor kun je speciale overdrukroosters aanschaffen die alleen openstaan als de afzuigkap of wasdroger aan staan. Maak in de badkamer tijdens en na het douchen gebruik van een ventilator.

Als je op internet gaat zoeken naar een ventilatierooster, zul je merken dat er ontzettend veel modellen leverbaar zijn. Houd rekening met het doel en de toepassing waarvoor je hem nodig hebt en maak aan de hand daarvan je keuze. Als je een rooster zoekt voor een wasdroger heb je bijvoorbeeld een ander model nodig dan wanneer je er een zoekt voor je opberghok. RVS Land heeft een artikel geschreven hierover, wat handig is om te lezen als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ventilatieroosters zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende modellen, maar ook in verschillende materialen; van kunststof tot aluminium. Wij raden echter RVS ventilatieroosters aan. Roestvast staal is niet alleen een modern en strak materiaal, maar is ook gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast zijn RVS roosters ook verkrijgbaar in luxe design series. Zo is een ventilatierooster niet (meer) lelijk, maar is het een blikvanger op jouw muur.

Onderhoud van ventilatieroosters

Voor een goede werking van je ventilatieroosters is het noodzakelijk dat ze goed schoon worden gehouden. Als ze vies worden laten ze minder lucht door, wat de luchtverversing verstoort. Maak het rooster schoon met een sopje en inspecteer ook het luchtkanaal minimaal één keer per jaar.

Reacties