Raampje openzetten: onvoldoende voor gezonde lucht in huis

Ververs jij de lucht in huis alleen door zo nu en dan een raam open te zetten? Dan doe je je eigen gezondheid ernstig tekort.

02 April 2021

Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van binnenklimaatspecialist Zehnder. In appartementen met enkel handmatige raamventilatie is de binnenluchtkwaliteit in 40-60% van de tijd ongezond. Bij appartementen met een balansventilatiesysteem is dit slechts 1% van de tijd het geval.|

Een jaar lang werden vier appartementen intensief gemonitord met sensoren. Alle appartementen waren onderdeel van een appartementencomplex waarbij in de bouwfase een uitgebreid sensorsysteem werd aangelegd. Deze sensoren registreerden de binnenklimaatgegevens, waaronder de CO2-concentratie in de woningen. Twee appartementen met een vloeroppervlak van 80m² en 110m² werden handmatig geventileerd via de ramen. De andere twee appartementen met een identiek vloeroppervlak werden uitgerust met een balansventilatiesysteem uit de Zehnder ComfoAir Q 350-serie.

Te hoge CO2-concentratie

De resultaten liegen er niet om: in 40% tot 60% van de tijd was de luchtkwaliteit in de woon- en slaapkamers van de appartementen zonder balansventilatie onder de maat. Hierbij werd de gezonde grenswaarde van maximaal <1000 ppm CO2 in de lucht overschreden. In de appartementen met een balansventilatiesysteem was dit slechts in 1% van de tijd het geval.

Presentatie onderzoek

Op 31 maart (11-12u) presenteert wetenschapper Bart Cremers de resultaten van zijn onderzoek naar het verschil in binnenluchtkwaliteit tussen handmatige raamventilatie en gebalanceerde ventilatiesystemen. Hierbij gaat hij ook in op de factoren energieverbruik en geluidsniveaus. Aanmelden kan via www.zehnder.nl/webinars.

Reacties