Foto: plasmamade-arena-TU-Eindhoven

PlasmaMade betrokken bij baanbrekend onderzoek naar luchtzuivering

TU Eindhoven start een onderzoek naar de verspreiding van aerosolen in grote ruimtes met veel mensen. Dat doen ze met behulp van Aircleaners van PlasmaMade.

Een concert bijwonen of een sportwedstrijd bezoeken; net als thuis een groot aantal mensen ontvangen is dit al een tijdlang niet meer mogelijk. Het besmettingsrisico is hiervoor te hoog, zo werd lang aangenomen. Maar wellicht dat hier binnenkort verandering in komt. Er zijn namelijk nog erg veel onduidelijkheden over hoe het corona-virus verpreidt wordt en wat het besmettingsrisico precies is. Om deze onduidelijkheden te proberen weg te nemen is de TU Eindhoven een onderzoek gestart naar hoe aerosolen - kleine en grote speekseldruppels - in grote, druk bezochte ruimte precies verspreid worden. Dat doen ze met behulp van PlasmaMade Aircleaners.

PlasmaMade Aircleaners

Het onderzoek van de TU Eindhoven vindt plaats in de Johan Cruijff Arena. In de gangpaden van de tribunes staan om de oaar meter de luchtreinigers van Plasmamade. Deze hoge, stalen kasten detecteren precies hoeveel van de uitgestoten aerosolen afgevangen kunnen worden. Martin van der Sluis van PlasmaMade: 'Onze filters werken 5 jaar lang, zonder onderhoud. Ze halen al het vuil uit de lucht en gebruiken slechts 100 watt per uur."
Door de lucht onder stroom te zetten met statische elektriciteit klonteren deeltjes in de lucht, fijnstof maar ook virusdeeltjes, in de machine samen tot een zandkorrel volgens Van der Sluis. 'De uitgeblazen korrels vallen op de grond waar ze makkelijk zijn op te zuigen.'

'In gesloten, kleine ruimtes werkt de plasmaluchtreiniger erg goed. We gaan nu zien wat het apparaat doet in grotere, soms half open ruimtes. Dat is namelijk weer heel anders, met temperatuursverschillen en weersinvloeden.' aldus professor civiele techniek Bert Blocken van de TU Eindhoven.

Lees het volledige artikel over het onderzoek op EenVandaag.


Meer van PlasmaMade
Reacties