Foto: 2018-01/Zelf energie vergelijken.jpg

Slimme energiemeters toch een aanwinst?

Ondanks er veel negatieve berichten in het nieuws zijn verspreid over slimme energiemeters blijven het toch handige dingen.

Slimme energiemeters geven je meer inzicht in jouw energieverbruik. Ze zijn ook makkelijk uit te lezen op afstand door je energieleverancier en door jezelf via een handige app. Met een slimme meter hoef je geen meterstanden meer door te geven. Ook kun je zelf met een slimme meter en een handige digitale app jouw energieverbruik beheren.

Jouw energie regelen onderweg

Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat en nog stekkers in het stopcontact hebt laten zitten, kun je het stekkerblok alsnog uitschakelen. Ook in ruimtes die leeg staan, kun je de verwarming gewoon uitzetten. Ben je een koukleum en wil je graag een lekker temperatuur aantreffen wanneer je thuis komt van een zware dag werken? Zet de verwarming dan een uurtje voor thuiskomst op de gewenste stand. Dat is nog eens lekker thuis komen.

Elk huishouden een slimme energiemeter!

Elk huishouden heeft recht op een slimme meter. Er is dan ook een plan om deze bij elk huishouden te gaan installeren, waar hij nog niet is. Elke energieprovider heeft daar een planning voor gemaakt. Tegen het jaar 2020 wil de overheid dat elk huishouden een slimme meter heeft. Het vervangen van de meter kost tijd en werk. Je bent niet verplicht er eentje af te nemen. Wie er wel direct gebruik van wil maken omdat hij of zij nu bewust met energie wil omgaan en graag bewust energie wil bezuinigen kan hem met prioriteit bestellen tegen betaling van de installatiekosten.

Het gemak van een slimme meter

Vanaf het moment dat je de slimme meter in huis hebt krijg exacte informatie over jouw energieverbruik via de meterstanden. Je kunt nog steeds gebruik maken van een dubbele meter die verschil tussen dag en nacht tarief berekent en ook kun je stroom laten salderen wanneer je zelf energie opwekt via zonnepanelen of een zonneboiler. Wil je overstappen naar een goedkopere energieleverancier? Dan is dat ook gemakkelijk met een slimme meter, want jouw nieuwe energiemaatschappij leest de meterstanden op afstand uit met jouw toestemming.

Uitlezen van de slimme energiemeter

Je kan er ook voor kiezen om de slimme energiemeter uit te zetten voor aflezen op afstand. Je kunt zelf bij jouw meterstanden, maar je moet dan jaarlijks de meterstanden nog wel aan de energieleverancier doorgeven. Om privacy van de burgers te waarborgen zijn er regels gesteld aan het uitlezen van de meter. Jouw leverancier mag dat niet voortdurend doen. Het mag om de twee maanden.

Besparen met slimme energiemeters

Aan jouw slimme meter kan je persoonlijke digitale uitleesapparatuur koppelen, waardoor je op afstand met jouw eigen smartphone of pc de gegevens kunt bekijken. Het hebben van een slimme energiemeter maakt het makkelijker om energiezuiniger te leven.
Je kunt door op het verbruik te letten gericht besparen. Zo heb je zelf meer controle over jouw energieverbruik.

Grip op je verbruik = altijd de beste deals

Het is altijd nuttig om eens bij je energiekosten stil te staan. Het kan namelijk bij veel huishoudens goedkoper. De meeste consumenten betalen na afloop van hun energiecontract niet meer het voordelige tarief van tijdens een contract maar tegen een hoger tarief. Dit wordt ook wel het ‘slaperstarief’ genoemd.
Klanten worden door de leverancier wel geïnformeerd over het nieuwe tarief, maar ze weten niet hoe dit tarief zich verhoudt tot de tarieven die andere energieleveranciers aanbieden.
Het is algemeen bekend dat zelf energie vergelijken een grote besparing kan opleveren. Het aantal overstappers is de laatste jaren dan ook flink gestegen. Het handigste van het hebben van een slimme energiemeter is dan ook dat je op elk moment kunt terugvinden wat je jaarlijks verbruikt aan gas en licht. Dit verbruik voer je in op een onafhankelijke energievergelijker waarna direct de goedkoopste energieleveranciers worden getoond. Hiermee zie je in één oogopslag wat je jaarlijks kunt besparen.


Lees je energierekening eens door en bekijk of je misschien goedkoper of duurzamer uit kan zijn. Altijd mooi meegenomen!

Reacties
Anderen bekeken ook