Foto: 2020/isolatie-1.jpg

Raambekleding die goed isoleert: deze 4 opties heb je

Een van de grootste trends van dit moment zal de komende jaren alleen maar in populariteit toenemen: duurzaamheid.

Mensen worden steeds bewuster en willen daardoor steeds duurzamer en gezonder leven. Ook kan de juiste raamdecoratie en zonwering hier aan bijdragen. Zo bespaar je eenvoudig op de energiekosten met raamdecoratie die je ruimte goed isoleert.

Veel kou of warmte komt en gaat via je ramen naar binnen en buiten. Energieleverancier EON stelde vast dat 37% van de warmte in huis verloren gaat via deuren en ramen. Door te kiezen voor de juiste raamdecoratie kun je op je energiekosten besparen. Daarnaast kun je tijdens warme zomerdagen de warmte zoveel als mogelijk buiten houden.

Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen en rolgordijnen, Duette Shades en shutters werken isolerend.

Gordijnen en rolgordijnen

Gordijnen met een voering zorgen ervoor dat je de thermostaat in de winter een standje lager kunt zetten. Naast het positieve eigenschap dat gordijnen de ruimte isoleren, dempen ze ook harde geluiden. Heb je een lichtdoorlatende stof gespot die je graag wilt, maar tegelijkertijd wel isolerend en/of verduisterend moet zijn? Laat het gordijn dan voeren met een verduisteringsstof. Wanneer je het gordijn voert heeft dit het bijkomende voordeel dat hij door de zwaarte van het gordijn nóg mooier valt en een luxe uitstraling krijgt.

Net als bij gordijnen is de stof van het rolgordijn belangrijk voor de isolatiewaarde ervan. Verduisterende stoffen zijn dikker en voorzien van een speciale coating. Je kunt daardoor niet door de stof heenkijken. Verduisterende rolgordijnen zijn daardoor extra isolerend.

Tip: Het is natuurlijk van belang dat je de (rol)gordijnen op koude en warme dagen sluit. Alleen dan hebben ze een isolerende werking en houden ze je ruimte warm of koel. 

Dubbele plissés

Dubbele plisségordijnen hebben een honingraatstructuur, waardoor de lucht wordt vastgehouden en zo voor een isolerende buffer zorgt. Iedere plisséstof heeft een andere isolatiewaarde, wat uiteenloopt van 20% – 70%. Afhankelijk van de uitvoering kan dit wel tot 30% energie besparen! Een Duette® Shades kun je in diverse uitvoeringen samenstellen. Zo kun je het gordijn ook in een top down bottom up uitvoering samenstellen voor meer privacy en voldoende lichtinval.

Shutters

Shutters zijn een duurzaam product. Ze zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar bieden dé oplossing als andere raamdecoratie niet mogelijk zijn. Shutters zijn geschikt voor ieder type raam, of je nu een draaikiepraam, toograam, rond raam of schuifpui hebt.

Shutters worden gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materiaal. Wanneer je de shutters sluit en de lamellen kantelt zodat er geen zonlicht naar binnen valt, werken je shutters isolerend. De shutters van Blend® worden met de hand gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. Dit keurmerk houdt rekening met ecologische, sociale en economische belangen. Door de isolerende werking van de shutters kun je ze meefinancieren in je hypotheek.

Isolatiewaarde per type raambekleding

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een U-waarde. De U-waarde geeft de mate van warmtegeleiding van het raam aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde is.

Bekijk hier de isolatiewaarde per type raambekleding

Reacties