Vast energiecontract stuk goedkoper dan variabel contract: consument betaalt ruim 300 euro minder

Verschil met goedkoopste vaste contract ligt per 1 juli op € 307,85

13 Juni 2019

Ongeacht de prijsstijging of daling van de variabele energietarieven zijn consumenten met een variabel contract een stuk duurder uit. Per 1 juli 2019 betalen zij jaarlijks ruim 300 euro meer dan huishoudens met het goedkoopste vaste contract. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijkingssite EasySwitch.nl* naar aanleiding van de bekendmaking van de gewijzigde variabele tarieven per 1 juli.

Variabel tarief al jaren gemiddeld € 296,51 duurder
In recente berichtgeving lag de focus op de prijswijzigingen van de variabele tarieven. Onderbelicht is echter dat Nederlanders met een variabel contract ongeacht de stijging of daling altijd duurder uit zijn. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens met een variabel energiecontract sinds januari 2017 gemiddeld € 296,51 euro per jaar meer voor stroom en gas betalen dan huishoudens met een vast contract.

“Een variabel energiecontract – ongeacht de stijging of daling van de variabele tarieven – is een stuk onvoordeliger dan een vast contract. Bijna de helft van Nederland heeft een variabel contract. Wat betekent dat veel consumenten honderden euro’s meer betalen voor hun energie dan nodig is. Door tarieven te vergelijken en over te stappen naar het goedkoopste vaste tarief kan een hoop geld bespaard worden. Vooral de aantrekkelijke welkomstkorting bij het sluiten van een vast contract maakt dat het prijsverschil zo groot is. Van deze actietarieven kun je keer op keer gebruik van maken door te wisselen van leverancier zodra je contract dit toelaat. Dit zorgt ervoor dat je altijd de laagst mogelijke prijs betaalt”, legt Frederik van der Veen, CEO van EasySwitch.nl, uit.

Bijna twee derde Nederlanders maakt zich zorgen om energierekening
Hoewel vaste tarieven goedkoper zijn, zijn ook deze prijzen aanzienlijk gestegen door de hogere belastingen. Dit baart Nederlandse consumenten zorgen, blijkt uit consumentenonderzoek** van EasySwitch.nl. Bijna twee derde (62,1%) maakt zich druk over de verhoogde rekening. De helft (49%) geeft daarnaast aan een stuk zuiniger om te gaan met energie in huis om geld te besparen.

“Veel mensen voelen de stijgingen in de portemonnee en zoeken naar manieren om dit te compenseren. Zuiniger omgaan met energie is een manier om geld te besparen, maar de makkelijkste manier blijft het vergelijken van energietarieven en overstappen van leverancier zodra je vaste contract afloopt. Na afloop van een vast contract, kom je automatisch terecht in een variabel contract. Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 37,8 procent van de huishoudens regelmatig overstapt wat betekent dat een hoop mensen veel geld laten liggen. We merken dat mensen vaak onnodig bang zijn dat het wisselen van leverancier misgaat. Zonde, want overstappen is een goede manier om de gestegen jaarlijkse kosten grotendeels goed te maken,” aldus Frederik van der Veen, CEO van EasySwitch.nl.

*Voor dit onderzoek is gekeken naar de maanden januari en juli vanaf 2017 tot en met 2019. Voor de variabele tarieven is uitgegaan van de tarieven van de grootste Nederlandse energieleveranciers Eneco, Essent en Nuon. Deze tarieven zijn vergeleken met het goedkoopst beschikbare vaste contract in diezelfde maand. De prijzen zijn uitgerekend op basis van een gemiddeld huishouden (3500 kWh, 1500 m3).
** Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.050 respondenten in mei 2019.

Ga voor meer informatie naar: EasySwitch.nl 

Reacties