Foto: Renovatie_binnenhuis1

Binnenklimaat

Voor een goed binnenklimaat zijn de manier van verwarmen, een goede luchtcirculatie en de juiste ventilatie. Lees hier tips om energie te besparen.

Guido van Loon

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden bij de renovatie of verbouwing van je woning. Daarbij kun je bij de aankoop van apparaten op een aantal punten letten. Kies voor een hr-ketel of cv-ketel met een tweede circuit. Hr-ketels zetten aardgas om in effectieve warmte. Dit levert een rendement op van maar liefst 90%. Bij het tweede circuit wordt één ruimte verwarmd, maar de rest van het huis nog niet. Gebruik ook voorzetramen, zo houd je de kou buiten en de warmte binnen. Ook isolatie van de vloer en het dichten van kieren bespaart energie en verhoogt het wooncomfort. Let bij de aanschaf van apparatuur op de energievriendelijke A++ label en kies voor spaarlampen in plaats van gloeilampen. Ook een aanrader: veel kranen zijn voorzien van waterbesparende standen of een watervriendelijke sensor.

Het is duidelijk, het echte thuisgevoel creëer je met een beetje warmte. De keuze in verwarmingselementen is enorm. Je kunt kiezen voor het meest toegepaste systeem van Nederland; de combinatie van cv-ketel en radiatoren. Tachtig procent van het gas dat een gemiddeld huishouden jaarlijks verbruikt gaat op aan het verwarmen van de woning. Een nieuwe ketel kan een verschil van 21% op je gasrekening betekenen, zeker bij ketels die ouder dan twaalf jaar zijn. Verdiep je goed in de verschillende soorten ketels die er op de markt te verkrijgen zijn. Let wel, met een ketel alleen ben je er nog niet. De ketel is slechts een deel van de installatie en kan niet apart gezien worden van de warmtedragers die de warmte verder vervoeren. Maar ook alternatieve warmtebronnen winnen steeds meer terrein: houtgestookte cv-ketels, warmtepompen en airco- en klimaatbeheersingssystemen.

Energiezuinig

Revolutionaire apparaten van nu koelen, verwarmen, ontvochten, circuleren én zuiveren jouw huiskamer van pollen en luchtjes. Zet het klimaat in je woning of kantoor aan huis naar eigen hand! Nieuw is een modulair concept voor het verwarmen, koelen, ventileren én het verzorgen van warm tapwater, waarbij de complete installatie gekoppeld is aan een centraal regelpaneel in de woning. Dit regelpaneel stuurt automatisch alle functies aan die ingesteld zijn op je wensen met betrekking tot de verwarming en ventilatie. Basis van de installatie is een cv-toestel, luchtverwarming en hr balansventilatie. De basisinstallatie kan naar wens worden uitgebreid met een warmtepomp, vloerverwarming, een elektronische luchtfilter, een boiler voor extra warmwatercomfort en zonnepanelen. Net zo uitgebreid als u het zelf wilt. Een uiterst comfortabel concept waarbij de woning van alle gemakken wordt voorzien. Dat het ook nog een bijzonder energievriendelijke concept is blijkt uit het gegeven dat de woning gedurende het grootste gedeelte van het stookseizoen uiterst energievriendelijk verwarmd kan worden met een besparing op de stookkosten van ongeveer 30%. Een systeem dat zowel geschikt is voor nieuwbouw als renovatie.

Tip

Kijk voor meer besparingtips en uitgebreide artikelen op www.milieucentraal.nl.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties