string(1) "p"

Hybride verwarmen met een CV-ketel

Hybride verwarmen wordt steeds belangrijker bij de invulling van de energietransitie. Maar wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen en de kosten?

In 2050 moeten we met elkaar CO2 neutraal zijn en mag er geen CO2 meer worden uitgestoten. Om deze reden heeft de overheid als doel gesteld in de toekomst alleen nog duurzame energiebronnen te gebruiken. Dat is een hele opgave, aangezien het grootste deel van de Nederlandse huishoudens nog steeds aangesloten is op aardgas.

Een mogelijke oplossing is om ‘all-electric’ te gaan, dwz volledig gebruik maken van elektriciteit voor het verwarmen en leveren van warm water van je woning. Dit is nog een kostbare oplossing die niet alleen veel aanpassingen vergt van bestaande woningen, maar óók veel vraagt van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Op dit moment is het netwerk nog niet geschikt om iedereen ‘all-electric’ te laten verwarmen. Daarom is hybride verwarmen een goed alternatief.

Wat is hybride verwarmen?

Hybride verwarmen is een vorm van verwarming waarbij de CV-ketel samen werkt met een warmtepomp. De warmtepomp werkt op elektriciteit en verbruikt daarom geen aardgas met als groot voordeel dat de CO2-uitstoot direct wordt verlaagd met zo’n 50%. De CV-ketel schakelt pas in wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld wanneer het koud wordt en de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren. leveren.

Waarom hybride verwarmen?

Hybride verwarmen wordt vooral gezien als tussenstap, waarbij er geleidelijk afscheid genomen wordt van aardgas. Het kan vooral toegepast worden van vervanging van je huidige CV-ketel of als uitbreiding van je CV-ketel. Vandaar de naam ‘tussenstap’. Je kunt bijvoorbeeld nu al hybride gaan verwarmen en bijvoorbeeld wanneer de CV-ketel vervangen moet worden overgaan op een zgn. all-electric versie, wanneer het elektriciteitsnet geschikt is gemaakt voor warmtepompen.

Daarom wordt hybride verwarmen op dit moment gezien als een goede, eerste stap om het gasgebruik te verminderen.

Meer weten over hybride verwarmen? Neem een kijkje op de ATAG website

Hoe gaat hybride verwarmen nu in zijn werk?

De buitenunit van de warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron om er warmte uit te halen. Vervolgens wordt deze lucht verwarmd dmv compressie om de warmte ‘gebruiksklaar’ te maken voor het centrale verwarmingssysteem. Dit is meestal voldoende om het grootste deel van het huis te verwarmen.

De CV-ketel is nog steeds aangesloten op aardgas en zorgt voor warm water in bijv. de keuken en badkamer, wanneer dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij koud weer.

De voordelen van hybride verwarmen

50% minder CO2-uitstoot
Doordat de warmtepomp elektrisch is en een deel van de werking van de CV-ketel overneemt, wordt er maar liefst 50% CO2 gereduceerd.

Eenvoudiger overstap naar all-electric
Als je nu kiest voor hybride verwarmen, is straks de overstap naar een all-electric oplossing minder groot. En heb je ook nog de tijd om je woning geschikt te maken om elektrisch te verwarmen.

Subsidie van de overheid
De Nederlandse overheid stimuleert duurzame oplossingen zoals hybride verwarmen en keert hiervoor subsidie uit. Deze subsidie -de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) - varieert voor hybride verwarmingssystemen van €500 tot€2.400, afhankelijk welk type je kiest.

Waaraan moet je denken bij de aanschaf van een hybride systeem?

De woning moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is isolatie een belangrijk ding. Daarnaast verandert ook je energierekening.

Minder gas-, meer elektriciteitsverbruik
Het gasverbruik vermindert aanzienlijk, maar het elektriciteitsverbruik neemt hoogstwaarschijnlijk toe. De warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Meestal levert het alsnog een kostenbesparing op, maar het is zeker aan te raden om (op den duur) zelf elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Geschikt voor volledig geïsoleerde woningen
Een hybride verwarmingssysteem is vooral geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Is het huis niet voldoende geïsoleerd? Dan heb je meestal hoge temperaturen nodig om je woning van warmte te voorzien. Meestal voldoet de warmtepomp niet aan deze temperaturen, waardoor de CV-ketel moet bijspringen.

Beste werking bij lage cv-watertemperaturen
De warmtepomp functioneert het best bij lage watertemperaturen in het verwarmingssysteem, tot zo’n 40-50°C. Daarom werkt een hybride systeem het liefst met vloerverwarming of zgn. laag temperatuur-radiatoren (LTV).

 

Wat kost een CV-ketel met warmtepomp?

De aanschaf van een hybride verwarmingssysteem lijkt kostbaar, maar nog altijd goedkoper dan all-electric verwarmen. Daarnaast betaalt ook de overheid mee, immers voor warmtepompen geldt de genoemde ISDE-subsidie.
De exacte aanschafkosten van een hybride verwarmingsoplossing verschilt per situatie. Je moet minimaal denken aan een investering rond de €4.000.

Wil je meer weten? Kijk dan eens verder op de website van ATAG Verwarming.