Foto: pexels-pavel-danilyuk-7937959

Wanneer je huis te koop zetten

Het moment wanneer je je huis te koop moet zetten is afhankelijk van diverse factoren. Veelal is het een spannende tijd, omdat het veranderingen met zich meebrengt.

Theo Vliegop 18 November 2022

Verhuizen kan ook de mogelijke stress veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer je je huis te koop gaat zetten. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de beste volgorde is in verschillende situaties. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Reden om je huis te verkopen

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om je huis te verkopen. De reden van verkoop bepaalt grotendeels ook het beste moment waarop je je huis te koop kunt zetten. De reden van verkoop valt in deze situaties onder te verdelen:

  • ? je hebt een andere woning op het oog
  • ? je gaat nieuwbouw kopen
  • ? je gaat verkopen om daarna een andere woning te gaan huren
  • ? je gaat je eigen woning verkopen en direct weer terughuren
  • ? je gaat emigreren

Eerst huis kopen of verkopen?

Per situatie is het verschillend of je eerst moet kopen of juist eerst moet verkopen. Het is ook erg afhankelijk van de woningmarkt op dat moment. Soms is het moeilijker om eerst een ander huis te kopen en soms is het juist moeilijker om je eigen huis te verkopen. Er zal per situatie toegelicht worden of het verstandig is eerst te kopen of eerst te verkopen.

andere woning op het oog: of je eerst een andere woning moet kopen of eerst je huidige woning moet verkopen hangt in deze situatie af van de markt op dat moment. Als het moeilijker is om een andere woning te vinden, dan is het verstandig om eerst een andere woning te kopen voordat je je eigen woning te koop zet. Als het juist moeilijker is om je eigen woning te verkopen, dan is het verstandig om eerst je eigen woning te verkopen en pas daarna een andere woning te kopen. Toch zijn er altijd mensen die eerst hun eigen woning verkopen voordat ze een andere woning kopen, zodat ze precies weten wat ze te besteden hebben voor een andere woning.

? nieuwbouw gekocht: het is gebruikelijk om eerst de nieuwbouwwoning te kopen voordat je je huidige woning verkoopt. De nieuwbouwwoning wordt in de meeste gevallen pas later opgeleverd. Toch kiezen sommige mensen ervoor om direct na de aankoop van een nieuwbouwwoning hun eigen woning te verkopen. In dat geval moet je een periode zien te overbruggen door een woning te huren of door tijdelijk ergens anders te verblijven.

? verkopen om daarna te gaan huren: het is verstandig om eerst een geschikte huurwoning te vinden voordat je je eigen woning verkoopt. Zo voorkom je dat je zonder woning komt te zitten. Als je zeker weet dat je binnen een half jaar een huurwoning hebt gevonden, dan zou je ervoor kunnen kiezen om eerst te verkopen. Dan heb je tot de overdracht bij de notaris de tijd om een geschikte huurwoning te vinden.

? verkopen en terughuren: bij verkoop en terughuren hoef je enkel de woning te verkopen. Na de overdracht ben je huurder en geen eigenaar meer. Er is geen tijd die je moet overbruggen en je hoeft ook niet te verhuizen. HuisHunters is een partij die je kan helpen bij het verkopen en terughuren van je woning.

? emigreren: de meeste mensen die gaan emigreren kiezen ervoor om hun eigen woning eerst te verkopen voordat ze een woning in het buitenland kopen. Door eerst te verkopen weet je precies hoeveel geld je te besteden hebt en kan je sneller schakelen bij de aankoop van een andere woning.

De beste tijd om je huis te koop te zetten

Uit onderzoek blijkt de het voorjaar en de zomer de beste tijd zijn om je huis te verkopen. Het weer is dan over het algemeen goed en alles staat in bloei. Het is bewezen dat mensen met mooi weer een stuk vrolijker zijn. Echter is de zomervakantie geen goede tijd om je huis te koop te zetten, aangezien dan veel mensen met zomervakantie zijn. In het najaar en winter is alles grauw en donker en veel mensen stellen hun zoektocht uit naar het voorjaar. In de zomer en het voorjaar is er meer aanbod, dus je zou er ook voor kunnen kiezen om daarbuiten te verkopen zodat er minder concurrentie is. Elke periode heeft zo zijn eigen voordelen.

De keus om eerst een huis te kopen of eerst je eigen huis te verkopen maak je natuurlijk zelf. Ook in welke tijd je de woning gaat verkopen bepaal je zelf. Het is belangrijk dat je er goed over nagedacht hebt. Het eerst kopen van een andere woning kan veel stress veroorzaken, doordat je het risico loop om met dubbele lasten te zitten. Aan de andere kant kan eerst verkopen ervoor zorgen dat je straks zonder huis komt te zitten als je niet binnen een bepaalde tijd een andere woning hebt gekocht.

Reacties