Foto: 2020/huis-verkocht-geen-nieuw-onderkomen.jpg

Je huis verkocht, maar nog geen nieuw onderkomen? Zo los je dat op

De huizenmarkt is en blijft onvoorspelbaar. Er zijn mensen die hun huis al maanden of zelfs jaren te koop hebben staan en het maar niet kwijt lijken te rake

Maar er zijn ook genoeg huizen die al verkocht worden voor ze goed en wel op Funda staan. Wat doe je als jouw huis in de laatste categorie valt, en je eerder je woning moet verlaten dan je van plan was?

Eerst verkopen, dan pas iets nieuws kopen

Als je plannen hebt om te gaan verhuizen, is het verstandig om dit rustig aan te pakken. Er zijn te veel verhalen van mensen die een nieuw huis hebben gekocht, en ondertussen hun oude maar niet verkocht krijgen. Hen rest geen andere keuze dan nog maandenlang dubbele woonlasten te betalen, of flink te zakken qua prijs. Dat zijn, financieel gezien, liever niet de opties waar je uit zou willen kiezen, het levert je al snel duizenden euro’s extra kosten of minder winst op.

Om die reden besluiten veel mensen om eerst hun huis te koop te zetten en voor een goede prijs te verkopen, voor zij zelf een nieuw huis kopen. Verstandig, want op die manier weet je 100% zeker dat je niet met dubbele maandlasten komt te zitten. Het kan echter ook een nadeel hebben. Wil de kopende partij jouw woning zo snel mogelijk betrekken, en is dat misschien zelfs een belangrijke eis die zij stellen, dan is de kans groot dat je je woning al uit moet voor je iets nieuws gevonden hebt. En dat is best lastig!

Wees voorbereid en accepteer dat het tijdelijk is

Het is goed om over dit scenario na te denken voor je je huis te koop aanbiedt, en misschien zelfs al een oplossing achter de hand te hebben. Misschien is er een familielid waar je tijdelijk in huis kan komen wonen, of kun je tijdelijk in een vakantiewoning terecht. Zorg dat je dit soort dingen goed uitzoekt voor het zover is, zodat je weet wat je opties zijn.

Meestal is het geen ideale situatie, zo’n periode waarin je niet echt een huis hebt om in te wonen. Accepteer echter dat het nu eenmaal zo is, en houd in je achterhoofd dat het tijdelijk is, dan is het best te doen. Zorg ook dat je alleen de spullen die je echt nodig bij je hebt, en berg de rest tijdelijk veilig op. Aan tijdelijke opslag is er geen gebrek, en deze ergens huren is een stuk handiger dan al je spullen bij familie of vrienden op zolders of in de garages stallen. Woon je in het oosten van het land, dan kun je door te zoeken op opslag Enschede goede aanbieders van tijdelijke opslag vinden. Dit geldt natuurlijk voor iedere streek of plaats: er zijn altijd plekken waar je je spullen tijdelijk op kunt slaan.

Reacties