Foto: Energie

Vergelijk energieleveranciers bij een investering in zonnepanelen

Dat het vergelijken van energieleveranciers belangrijk is hangt samen met een nieuwe heffing, die sommige aanbieders in rekening brengen bij consumenten.

Theo Vliegop 20 Januari 2024

Ben je voornemens om in 2024 te investeren in zonnepanelen, of heb je dit bijvoorbeeld in 2023 al gedaan? Aanbieders van energie vergelijken in 2024 met een online vergelijkingstool is in dat geval aan te raden. Het kan je een forse besparing opleveren! Dit betekent meer budget voor een renovatie van de keuken of badkamer, het aankleden van de woon- of slaapkamer met nieuwe accessoires, enzovoorts. 

Het gaat om een heffing voor huishoudens die groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvan is zeker in het voorjaar en de zomer al snel sprake. De piek in de opbrengst van zonnepanelen valt immers anders dan de piek in het verbruik van (groene) stroom. Een thuisbatterij zou de uitkomst kunnen bieden, maar die zijn nog relatief duur. 

Heffing betalen en loyaliteitsbonus mislopen bij zonnepanelen 
Niet alleen betalen huishoudens een heffing als zij groene stroom terugleveren. Ook komen zij niet in aanmerking voor de loyaliteitsbonus bij een nieuw jaarcontract. Deze bonus kan al snel oplopen tot een paar honderd euro. Budget dat je het liefst in je interieur stopt! Gelukkig rekenen lang niet alle energieleveranciers deze heffing. Evenals dat veel maatschappijen nog altijd een bonus bieden bij het afsluiten van een nieuw contract. 

Over deze contracten gesproken; huishoudens met zonnepanelen kunnen soms uitsluitend contracten voor één of twee jaar afsluiten als zij zonnepanelen hebben. Contracten van drie jaar of meer worden niet altijd meer aangeboden. Door een online vergelijkingstool te gebruiken vind je een energieleverancier die jou het beste aanbod doet. 

Thuisbatterij zal komende jaren populairder worden 
Hoewel de investering in een thuisbatterij momenteel vaak nog wordt uitgesteld door huishoudens, is de verwachting dat je deze de komende jaren steeds vaker terug zal zien in interieurs. Een investering in een thuisbatterij wordt interessant wanneer de salderingsregeling wegvalt. Een aanpassing aan deze regeling werd in november 2023 al aangenomen door de Tweede Kamer. De verwachting is dat deze in 2024 ook door de Eerste Kamer zal komen. 

Het betekent concreet dat het salderen van groene stroom in de komende jaren zal worden afgebouwd. De opgewekte groene stroom in huis opslaan met een thuisbatterij levert in die nieuwe situatie een financieel voordeel op. Een voorbeeld van zo’n accu voor thuis is de Powerwall van Tesla. Overigens zijn er tegenwoordig ook elektrische auto’s die als thuisbatterij gebruikt kunnen worden. 

Reacties