Waarom steeds meer mensen gaan wonen in Limburg

Steeds meer mensen en gezinnen verlaten de Randstad en ruilen dit om voor een nieuwe woning in Limburg.

Guido van Loon 11 Mei 2022

De meeste mensen zijn steeds meer op zoek naar een minder drukke woonomgeving waar ze kunnen genieten van de rust en natuur zonder alle hectiek. Rust en ruimte heeft sinds de coronapandemie dan ook een enorme meerwaarde gekregen. Daarnaast zijn de huizenprijzen tegenwoordig zo hoog in de Randstad dat het ook enorm lastig is om überhaupt een woning te kunnen vinden. Voornamelijk de jonge mensen vinden het nog aantrekkelijk om in die drukte te leven. Maar waarom trekken mensen dan naar het zuiden van het land? En waarom zou jij er ook voor kunnen kiezen om in Limburg te gaan wonen? We vertellen je er meer over in deze blog!

De rust van de omgeving

Zoals we eerder al zeiden verlaten veel mensen de Randstad om alle drukte, hectiek en mensenmassa’s te vermeiden. Limburg is daarvoor de ideale plek. Limburg is namelijk een rustige omgeving waar je minder snel in de file komt te staan dan in de omgeving van de Randstad. Dit komt voornamelijk door de lagere bevolkingsdichtheid. Ook is er veel meer natuur en heb je overal prachtige landschappen. Limburg staat niet voor niets bekend om zijn adembenemende heuvellandschap. Zo zijn er verschillende natuurgebieden langs de Maas en kun je een mooie wandeling maken op de Brunssummerheide.

In het zuidelijkste puntje maar toch centraal

Je zou denken dat je in het zuidelijkste puntje van het land niet centraal ligt en lange afstanden moet afleggen maar het tegendeel is waar. Waar je ook bent in de provincie, je bent binnen een half uur in België of Duitsland. Zo kun je gaan eten of winkelen in de Duitse stad Aken of heerlijk wandelen in de natuurgebieden van Belgisch Limburg zoals de Ardennen. Een uitstapje in de omgeving van Limburg zal elke keer een klein beetje vakantiegevoel geven. Zo kom je ook in de weekenden helemaal tot rust.

Ook hoef je met kinderen niet bang te zijn dat er geen goede school in de buurt ligt. Er zijn namelijk een aantal goede hogescholen en universiteiten in Luik, Hasselt, Maastricht, Aken en Eindhoven die goed zijn aangeschreven. Daarnaast zijn er genoeg moderne en grote bedrijven in Limburg die zorgen voor werkgelegenheid op een hoog niveau. Limburg is dan ook een logistieke poort met uitvalswegen naar zowel Nederland, België als Duitsland. Voor jongere kinderen betekent Limburg dat er minder lang op wachtlijsten hoeft worden gewacht. Zo kan een kind vaak gewoon naar de school waarna de voorkeur gaat en zijn er bijna geen wachtrijen voor bijvoorbeeld zwemlessen, paardrijlessen of muziekles.

De woonvoorzieningen

Naast de rustige omgeving heeft het wonen in Limburg nog een ander groot voordeel. Zo zijn de prijzen van huizen en grond in Limburg, in vergelijking met de Randstad, veel betaalbaarder. Ook krijg je vaak in verhouding veel grotere of vrijstaande woningen, met een grotere tuin en een rustige woonomgeving. Het inschakelen van een makelaar in Landgraaf kan helpen om een geschikte woning voor jouw situatie te vinden. Wil je graag naar Limburg verhuizen maar niet helemaal in het zuidelijkste puntje van het land wonen? Dan zou je eens kunnen kijken of er een huis te koop in Hoensbroek staat. Dit is een plaats in de gemeente van Heerlen met een prachtige geschiedenis, omgeving, woningaanbod en verschillende faciliteiten.

Het bourgondische leven

De laatste reden, en misschien ook wel de meest bekende, om naar Limburg te verhuizen is om te genieten van het bourgondische leven. Er wordt zowel gewerkt als geleefd in de Limburgse provincie. Zo kun je bijvoorbeeld bourgondisch genieten van de Limburgse keuken zoals Limburgse vlaai, zuurvlees, bieren en andere streekproducten. Ook zijn er zelfs een aantal wijnen die in Zuid-Limburg worden gemaakt. Daarnaast zijn er ook vele leuke evenementen en feestjes in het MECC, het culinaire festival Preuvenemint en natuurlijk Carnaval. De mentaliteit is wat relaxter dan in de Randstad, er wordt een minder gehaast gevoel ervaren. Iedereen kent elkaar, mensen zeggen goedendag tegen elkaar en maken een praatje. Kortom, het leven in Limburg zal ervoor zorgen dat je meer gaat genieten van de kleine dingen.

Reacties