Foto: 2020/keuze-van-een-woning.jpg

Waar ga je voor bij de keuze van een woning?

Is het de grootte van het huis of de locatie die de doorslag geeft voor de aanschaf van een woning?

Guido van Loon

Volgens makelaars vooral de plek, potentiële eigenaren wikken en wegen. Wonen is hot. De woningmarkt booming. Wie de kans krijgt een huis te kopen, pakt dat tegenwoordig met beide handen aan. Bedenktijd is er nauwelijks. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn.

Mogelijk is dat één van de redenen dat woonprogramma’s op televisie heel goed worden bekeken. We hunkeren naar inspiratie, want als het zover is, wil je het inrichten. Mooi inrichten.

Wat mooi inrichten is, is voor iedereen natuurlijk verschillend. Een subjectief begrip dat kopers nog wel tegen de borst stuit bij het bezichtigen van een woning. Biedt de verkoper de woning aan met als hot item die prachtige rode keuken, de potentiële koper ziet meer heil in een wit exemplaar en verafschuwt de rode.

Geen huis is perfect

De eerste stap is meestal een rugtas vol brochures over woningen die te koop aan worden geboden. Dan volgt het wikken en wegen, en het sluiten van compromissen. Geen huis is perfect en dus moeten er afwegingen worden gemaakt. Qua oppervlakte, buurt, tuin, aantal slaapkamers en ga zo maar door.

Zullen buitenmensen kiezen voor een kleinere woning met een grote tuin en wijnliefhebbers voor die keuken met daarin een wijnklimaatkast 2 zones; een ander zal gaan voor die grote huiskamer en die zolder met dakkapel. Voor elk wat wils.

Mensen laten dan eisen schieten

Volgens makelaars gaat het in veel gevallen toch vooral om de locatie en laten mensen heel wat eisen schieten als de buurt maar goed is, de bereikbaarheid tot het openbaar vervoer in orde en scholen in de buurt.

Is eenmaal het huis gekocht, dan gaan mensen los op de binnenkant. Het grote inrichten is begonnen. Pas dan kan er een persoonlijke noot aan de woning worden toegevoegd in de vorm van een nieuwe vloer, een frisse badkamer of een andere keuken met daarin… nou vooruit, een kleine wijnkoelkast.

Reacties