Foto: huis-kopen-amsterdam

Huis kopen in Amsterdam: waar moet je rekening mee houden?

Het kopen van een huis in een populaire stad als Amsterdam kan op zijn zachts gezegd een uitdaging genoemd worden.

Hoewel er maar genoeg aanbod is, zijn er ook maar genoeg geïnteresseerden die graag een woning kopen in de mooie stad. Hoe maak je de huizenjacht makkelijker en waar moet je rekening mee houden? We geven je een aantal praktische tips.

1. Schakel de hulp van een makelaar in

Een makelaar amsterdam kan je niet alleen direct een overzicht geven van alle beschikbare woningen, maar kan je ook gedurende het koopproces op verschillende manieren ondersteunen. Het vinden van een woning wordt een stuk makkelijker wanneer je iemand met verstand van de markt (en het aanbod) in jouw hoek hebt staan!

2. Zorg voor voldoende spaargeld

Wanneer je een huis wilt kopen is het belangrijk om zowel de hypotheek als wat extra spaargeld geregeld hebt. Dit spaargeld heb je op een later moment namelijk nodig om bijvoorbeeld de taxatiekosten, advieskosten en notariskosten mee te kunnen betalen. Wanneer je al je zaakjes op orde hebt, kun je direct een serieus bod doen zonder eerst nog allerlei zaken te hoeven regelen. Dit maakt jouw positie als koper een stuk sterker!

3. De knock-out bids

In populaire steden als Amsterdam wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een knock-out bid: een bod zo aantrekkelijk dat je direct de interesse van de verkoper wekt en alle andere geïnteresseerden mogelijk zelfs direct opgeven. Plaats een aantrekkelijk bod en geef vervolgens aan dat het bod de volgende dag na 12:00 niet langer geldig is. Zo sta jij als potentiële koper sterk in je schoenen, en vergroot je de kans dat de verkoper sneller akkoord gaat met je bod.

4. Denk goed na over je zoekprofiel

Hoewel je misschien al jaren droomt van dat geweldig grote grachtenpand in het midden van de stad, betekent dit nog niet dat dit ook binnen je budget en mogelijkheden past. Probeer je zoekprofiel zoveel mogelijk bij te stellen zodat je direct weet waar je grenzen liggen en wat je wel of juist niet acceptabel vindt. Op deze manier breid je het zoekveld uit en heb je uiteindelijk mogelijk meer keuze.

5. Probeer voor persoonlijk contact te zorgen

Stel jij zou jouw woning verkopen: dan verkoop je deze liever aan iemand die je graag mag, toch? Hetzelfde geldt voor de verkopers van die potentiële droomwoning in Amsterdam. Speel dus in op de gun-factor en probeer voor een fijn, persoonlijk contact te zorgen.

Hoe heb jij jouw woning in Amsterdam gevonden?

Reacties