Foto: de-gratis-makelaar-huizenmarkt

Gratis Makelaar maakt woningverkoop 100 procent transparant

Het online biedsysteem dat het kabinet wil invoeren om de wildwest taferelen op de huizenmarkt aan te pakken, wordt al gebruikt door de Gratis Makelaar.

De online VBO-makelaar heeft met dit transparante systeem de afgelopen vier jaar al ruim duizend woningen verkocht.

Het grote verschil met andere makelaars is dat De Gratis Makelaar woningen via zijn eigen online biedplatform verkoopt en niet werkt met gesloten enveloppen en telefonische biedingen, die het proces vaak ondoorzichtig maken en frustreren. Dat biedsysteem is zowel voor de koper als de verkoper transparant en voor beiden te volgen.

Geïnteresseerde kopers kunnen zich aanmelden voor een bezichtiging en na registratie via het online platform een bod uitbrengen. De verkoper ontvangt bij elk bod een sms-bericht. Tijdens de veilingperiode – die gemiddeld 14 dagen duurt – hebben andere geïnteresseerden de mogelijkheid een hoger bod uit te brengen. Gebeurt dit, dan kunnen andere kopers precies zien wat het nieuwe hoogste bod is en overwegen om opnieuw te bieden. Als de veiling is afgelopen, neemt De Gratis Makelaar contact op met de hoogste bieders en controleert hun gegevens. Daarna wordt advies uitgebracht aan de verkopers, die vervolgens mogen kiezen aan wie ze de woning gunnen. Dat kan de hoogste bieder zijn, maar ook een lagere bieder met betere betalingsvoorwaarden, bijvoorbeeld omdat hij geen voorbehoud van financiering heeft. De verkoper bepaalt uiteindelijk aan wie hij de woning gunt.

Zowel verkopers als kopers zijn volgens de makelaar enthousiast over de transparante aanpak. Arjen Noordeman uit Amsterdam verkocht zijn huis via De Gratis Makelaar. ,,Ik had al drie makelaars over de vloer gehad die allemaal op basis van courtage werkten. De laatste kwam met een vlotte babbel bij mij binnen en liet me weten dat ik hem €8000,- zou moeten betalen voor de verkoop van mijn woning. Ik vond dat belachelijk”, vertelt hij.

Diezelfde dag stuitte Noordeman via Facebook op een advertentie van De Gratis Makelaar. Die werkwijze sprak hem aan ,,Een transparant, online biedproces dat je volledig inzicht geeft in wat er gebeurt. Het laat geen ruimte voor schimmige spelletjes van makelaars en de knagende twijfel of je wel de juiste prijs krijgt voor jouw woning. Bij deze manier van verkopen haal je gevoelsmatig ook het maximale uit de verkoop. Mijn huis werd voor €60.000 boven de vraagprijs verkocht”, aldus Noordeman.

De Gratis Makelaar is in 2017 opgericht met als doel een verandering voor consumenten teweeg te brengen in de huizenmarkt. De online makelaar is sindsdien met een vernieuwend en helder concept de ondoorzichtige makelaarswereld aan het opschudden en heeft in heel Nederland al ruim duizend woningen verkocht. Die aanpak past goed in de plannen van het kabinet om het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter te maken, onder meer met een automatisch biedlogboek. Demissionair minister Kajsa Ollongren wil op die manier de misstanden in de makelaarswereld aanpakken. In de huidige overspannen huizenmarkt klagen gedupeerde consumenten over de ondoorzichtige manier van werken door huizenbemiddelaars. Volgens hen gaan sommige makelaars alleen voor eigen gewin, rekenen ze veel te hoge courtages, doen ze aan vriendjespolitiek en geven ze voorrang aan mensen met een aankoopmakelaar. Dat is met het online biedsysteem van De Gratis Makelaar onmogelijk. Behalve dit biedsysteem biedt de online makelaar alle diensten die andere makelaars ook bieden, van taxatie tot 2D/3D plattegronden, van plaatsing op Funda tot de transactie van de woning via de notaris. Het ‘gratis’ in de naam slaat op de kosteloze dienstverlening voor verkopers. De vaste fee van de makelaar wordt in rekening gebracht bij de koper die deze kosten mee kan financieren in de hypotheek.

Meer informatie: www.degratismakelaar.nl

Reacties