Foto: Schoorsteen

Is verzekerd zijn voor het schoorsteenvegen nou echt nodig?

Volgens onderzoek vinden er maar liefst op jaarbasis 2.000 schoorsteenbranden plaats, vaak omdat men er niet aan heeft gedacht tijdig de schoorsteen schoon te maken.

Sven 20 December 2023

Het hebben van een schoorsteen wordt door veel mensen als idyllisch gezien. Gezellig met zijn allen voor een knapperend haardvuurtje zitten op een koude winterdag met een kop warme chocomelk, dat is één van de ideaalbeelden die men vaak heeft. Toch gebeurt in ons land regelmatig dat deze sprookjessituatie ruw verstoord wordt door een schoorsteenbrand. Volgens onderzoek vinden er maar liefst op jaarbasis 2.000 schoorsteenbranden plaats, vaak omdat men er niet aan heeft gedacht tijdig de schoorsteen schoon te maken. Het is dan ook van groot belang om de schoorsteen in aanloop naar het koudere seizoen een professionele schoorsteenveger het kanaal grondig te laten reinigen. 

Dit kost het afsluiten van een schoorsteenveegpakket

Wat veel mensen nog niet weten, is dat je je kunt verzekeren voor schoorsteenvegen. Dit lijkt wellicht overbodig, maar mocht er brand uitbreken en de schoorsteen blijkt niet (vakkundig) geveegd te zijn, dan kan dit je duur komen te staan. De verzekeraar kan dan namelijk op basis van slecht onderhoud besluiten om niet tot vergoeding over te gaan, wat voor jou mogelijk desastreuze gevolgen kan hebben. En dat terwijl het afsluiten van een schoorsteenveegpakket je slechts enkele euro’s per maand kost. Je hoeft er bovendien geen uitgebreide studie van te maken om te kunnen kiezen voor het pakket dat het beste aansluit, want er is er namelijk maar één. 

Dit valt wel en niet onder schoorsteenveegverzekering

Wat je precies betaalt per maand voor het schoorsteenvegen, dat hangt af van het type dak dat je hebt en of er sprake is van een extra rookkanaal. Voor een rieten dak of plat dak zijn de kosten net iets hoger, al scheelt dat nauwelijks met een standaard pannendak. Het verschil is namelijk slechts een euro. Wil je ook een extra rookkanaal laten vegen, dan zijn de totale kosten net geen 10 euro per maand. Het is echter wel belangrijk om te weten wat zo’n pakket precies wel en niet inhoudt. Waar heb je recht op, en waarop juist niet? Een essentieel punt is dat mocht er een vogelnest worden ontdekt in het kanaal, dit niet automatisch valt onder de verzekering. Het verwijderen ervan gaat namelijk gepaard met extra kosten. Ook een camera-inspectie en het eventueel vervangen van bepaald onderdelen is niet bij de maandelijkse prijs inbegrepen. 

Wat moet ik doen als er brand uitbreekt?

De meeste mensen worden opgeschrikt door een schoorsteenbrand. Het kan zelfs zo zijn dat men nietsvermoedend in de woonkamer tv aan het kijken is, terwijl er inmiddels al een flinke brand woekert in het schoorsteenkanaal. Die kan, zeker in het geval van een rieten dak, in een moordend tempo om zich heen grijpen. Het is dan ook altijd aan te raden om goed op te blijven letten, ook al lijkt alles ogenschijnlijk rustig. Zodra er brand is uitgebroken in een schoorsteen, dan kan dit een geluid geven alsof het buiten stormachtig is. Mocht het geluid niet direct opvallen, dan is een plots ontstane flinke rookontwikkeling reden om direct de alarmbellen af te laten gaan. Wil je je hier geen zorgen om hoeven maken, dan is het periodiek laten komen van een schoorsteenveger een must.

Reacties