Een hypotheek kiezen: welke opties zijn er?

Zie jij door de hypotheken de woning niet meer? Het is belangrijk om even goed voor het kiezen van de juiste hypotheek te gaan zitten, 

24 Juli 2018

want het zijn grote terugkerende kosten die veel invloed hebben op de maandelijkse lasten. Juist bij het kiezen van een hypotheek kan er op deze kosten worden bespaard, door te gaan voor gunstige voorwaarden en een lage rente. Maar welke hypotheekvormen zijn er om de woning mee te financieren? In dit artikel vertellen we je meer over de populaire annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek, de aflossingsvrije hypotheekvorm en de bankspaarhypotheek. Lees je mee?

Wat moet je weten van de annuïteitenhypotheek?

Deze hypotheekvorm houdt in dat het bruto bedrag aan rente en aflossing samen, elke maand hetzelfde zal blijven zolang de rente vaststaat. Het is belangrijk om te weten dat de netto maandlasten zullen stijgen, omdat je gedurende de looptijd steeds minder rente gaat betalen omdat er meer is afgelost. Voordeel bij het nemen van de annuïteitenhypotheek is dat aan het einde van de looptijd de schuld volledig is afgelost. Een prettige gedachte!

Kiezen voor een bankspaarhypotheek

Deze hypotheekvorm wordt niet meer verstrekt waardoor je er niet meer voor kunt kiezen, maar het is wel interessant wat er bij deze hypotheekvorm gebeurt. Dit is een vorm die bestaat uit een hypotheeklening en een rekening waar men niet bij kan. Deze is namelijk geblokkeerd, maar hier wordt wel maandelijks een bedrag op gestort. De volledige hypotheeklening blijft in stand, er wordt tussentijds niet afgelost en de intentie van de rekening is dat je met dit opgespaarde bedrag aan het eind van de looptijd de hypotheek af kunt lossen. Je kunt de huidige hypotheekvorm nog wel oversluiten, ook al is de rentevaste periode nog niet voorbij. Bij het oversluiten zal er een boete betaald moeten worden aan de huidige geldverstrekker, omdat zij inkomsten mislopen die zij anders wel van jou hadden ontvangen. Toch kan het zeer gunstig uitpakken wanneer de boete lager is dan de gemaakte besparing. Kijk voor meer informatie over je bankspaarhypotheek berekenen bij oversluiten op de website.

De lineaire hypotheekvorm

Bij het kiezen van de lineaire hypotheekvorm, zullen de maandlasten blijven dalen tijdens de rentevaste periode. Daardoor wordt het belastingvoordeel kleiner, maar de maandlasten dus ook. Tijdens de looptijd wordt elke maand hetzelfde bedrag afgelost en de schuld kleiner. Ook bij deze vorm blijft er aan het einde van de looptijd geen schuld meer over.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag zolang de rente vaststaat. Daarbij mag er worden gekozen om maximaal de helft van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij te lenen. Er wordt tijdens de looptijd alleen rente betaalt, waarbij er aan het einde in één keer de schuld wordt afbetaald. De aflossingsvrije, lineaire en annuïteiten hypotheek zijn erg populair! De hypotheekrente staat extreem laag, dus het is verleidelijk om je rente een lange tijd vast te zetten en daarmee dus ook langer te profiteren van lage maandlasten. Maar dat is niet in alle gevallen gunstig. Kijk daarom eerst naar de voorwaarden van de hypotheekvorm en de geldverstrekker, zodat je niet alsnog bedrogen uitkomt. Heb je net een nieuw huis op het oog? Dan is het ook handig om alvast na te denken hoe je de slimste toepassingen in jouw nieuwe woning kunt implementeren. Maak van jouw huis een droomhuis, veel succes!

 

Reacties
Anderen bekeken ook