Foto: VerkomVerstopping-WonenNL

Een verstopte afvoer voorkomen? Zo doe je dat

Een verstopte afvoer komt veel voor. Als je daarmee te maken hebt, is het goed om het zo snel mogelijk op te lossen. Doe je dat niet, dan kan het tot waterschade en nare geurtjes in huis leiden.

Danny 25 Februari 2023

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het is daarom goed om te weten hoe je een verstopte afvoer voorkomt. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Wij sommen wat handige tips voor je op!

Spoelen met heet water

Een simpele, maar effectieve manier om je afvoeren in huis vrij te houden, is door zo nu en dan te spoelen met heet water. Dat heeft geen negatieve effecten voor de afvoer, waardoor je het veilig kunt doen. Als je regelmatig heet water door de afvoer giet, dan wordt vuil automatisch meegenomen. Zo is de kans kleiner dat de afvoer snel verstopt raakt.

Gebruik soda

Een van de favoriete middeltjes om vuil uit je afvoer te verwijderen, is soda. Het is dan ook een aanrader om dat product te gebruiken als je een verstopte afvoer graag voorkomt. Soda zorgt niet alleen dat het vuil gemakkelijk weggaat, ook is het middeltje minder schadelijk voor de afvoer dan veel andere producten die gebruikt worden voor het ontstoppen.

Gebruik niet te veel toiletpapier

Een logische, maar effectieve manier om een verstopte afvoer te voorkomen, is door niet te veel toiletpapier in het toilet te gooien. Doe je dat wel, dan is het mogelijk dat de leidingen verstopt raken. Gooi ook geen tampons of maandverband in het toilet. Vaak zijn die producten te groot voor de leidingen, waardoor verstoppingen sneller ontstaan.

Geen jus en etensresten door de gootsteen

Wil je je gootsteen graag schoonhouden, dan is het een aanrader om daar geen jus of etensresten door te gooien. Als je dat wel in de gootsteen gooit uit gemak, kan dat leiden tot een verstopping. Het is maar een kleine moeite om de gootsteen schoon te houden, dus probeer dat vol te houden. Haal vet en jus uit de pan met behulp van een keukenrol en zorg dat etensresten niet in de gootsteen terechtkomen. Heb je al voor een langere tijd te maken met een verstopte gootsteen of nare geurtjes in je keuken? Laat dan je keuken ontstoppen op een professionele wijze.

Haren uit je doucheputje halen

Een doucheputje kan snel verstopt raken. Het is misschien niet het leukste klusje, maar het is verstandig om regelmatig haren of zeepresten uit het doucheputje te halen. Zo blijft het schoon en voorkom je dat je te maken krijgt met grotere problemen.

In sommige gevallen lukt het je niet zelf om een verstopte afvoer te ontstoppen. In dat geval is het handig om hulp in te schakelen van experts op het gebied van rioolproblemen. Zulke specialisten kunnen je helpen met bijvoorbeeld je wasmachine ontstoppen, keuken ontstoppen of wc of douche ontstoppen. Door hulp van professionals ben je ervan verzekerd dat het probleem verholpen wordt.

Reacties
Anderen bekeken ook