Wasmachine kapot? Zo repareer jij hem zelf

Met deze vijf tips repareer je zo je wasmachine! 

Jaimy van de Wal 22 April 2019

Een wasmachine kan er zomaar mee ophouden. Of het begint zoveel geluid te maken dat je niets anders meer kan horen. Het is heel vervelend als je wasmachine kapot gaat.

Tip 1

Nieuwe wasmachines zijn vaak slim genoeg om zelf aan te geven wat er aan de hand is. In het display staat er vaak een fout-code. Deze code staat voor een fout, wat deze fout is kan je opzoeken in de handleiding. Als je deze niet meer heb kan je altijd nog even op het internet kijken.

Tip 2

Blijft er water in de trommel staan? Dat kan verschillende redenen hebben:

  • De afvoerslang zit dubbel: dit kan je makkelijk oplossen door de knik uit de slang te halen.
  • De filter zit verstopt: controleer of je de filter kan schoonmaken.
  • De afvoer is verstopt: controleer of je de verstopping kan verwijderen
  • De afvoerslang zit te diep in de afvoer: hou je aan een diepte tussen de 10 á 20 centimeter.

Loop al deze onderdelen even na om te kijken wat de oorzaak is van het probleem. Mocht één van deze dingen nou niet de oorzaak zijn, dan is waarschijnlijk de afvoerpomp stuk. Deze kun je het beste door een monteur laten vervangen.

Tip 3

Soms gaat de deur van de wasmachine niet meer open. Heel vervelend zeker als al je was er nog in zit!

Kijk eerst even of het kinderslot erop zit, of er geen storing is en of al het water wel uit de trommel is. Als dit alle drie niet het geval is dan is de deurgreep stuk. Ook deze kan je gelukkig zelf vervangen.

Maar hoe open je nou die deur? Sommige wasmachines hebben een handmatige ontgrendeling, deze zit verstopt achter het klepje van de afvoerbuis, onder de trommel. Heeft jouw wasmachine nou niet zo’n ontgrendeling, dan kan je altijd nog proberen om met een sterk stuk touw de deur open te ‘flossen’. Duw het touw achter het deurtje naar het slot toe en trek het touw krachtig naar boven en beneden.

Tip 4

Een plasje water voor de wasmachine? Waarschijnlijk is het deurrubber kapot. Maak de voorkant van de wasmachine open zoals beschreven staat in de handleiding van jouw wasmachine en schroef de knelring los. Vervang het oude deurrubber met de nieuwe en plaats alles weer terug.

Als de wasmachine alleen lekt tijdens het vullen dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem met toevoerslang. Het kan zijn dat er een rubberen ring is beschadigd, een inlaatventiel is stuk of de slang is simpelweg lek. Als je de oorzaak hebt gevonden, kun je zelf gemakkelijk de kapotte onderdelen vervangen.

Tip 5

Als je er echt niet uitkomt zou je altijd een monteur op afstand kunnen bellen. Een monteur op afstand geeft je advies en ook een eventuele kostenindicatie, zodat je zelf kan bepalen of je de wasmachine wilt laten maken of dat je het toch zelf doet!

Wat het probleem ook is, een wasmachine maken kan een hele klus zijn, maar met deze vijf tips kom je al een heel eind!

Reacties