Thuis een laadpaal voor je elektrische auto installeren

Elektrisch rijden wordt de toekomst. Het aantal elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen ligt nu nog laag, maar dat verandert in rap tempo.

28 November 2020

Een prima ontwikkeling voor het milieu, maar ook een ontwikkeling die nieuwe problemen met zich meebrengt. El zal namelijk op korte termijn een schrijnend tekort aan openbare laadpalen ontstaan. Al die elektrische auto’s moeten immers regelmatig worden opgeladen en te verwachten valt dat we daar uiteindelijk niet voldoende openbare laadpalen voor beschikbaar hebben. Als autobezitter kun je daarom beter het heft in eigen hand nemen en zorgen voor een eigen laadpaal thuis.

Rekensom

Even een simpele rekensom. Eind 2019 waren er in Nederland ongeveer 50.000 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s. Er reden op dat moment al zo’n 120.000 van dit soort voertuigen rond. Dat lijkt een prima verhouding te zijn, want een auto staat over het algemeen niet elke dag op te laden, tenzij je er heel veel kilometers mee maakt. Maar de verkoop van elektrische auto’s zit behoorlijk in de lift. In het najaar van 2020 was het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen al bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Als de stijging met die snelheid doorzet, is het niet moeilijk om te voorspellen dat er een tekort aan openbare laadpalen gaat ontstaan.

Eigen laadpaal aansluiten

Het is dus slim om de aanschaf van een laadpaal voor thuis te overwegen. Daarbij is het belangrijk om eerst bij de netwerkbeheerder te informeren of de aansluiting thuis krachtig genoeg is voor een dergelijke voorziening. Een elektrische auto heeft veel stroom nodig en dus moet er een krachtige aansluiting zijn. Als die er nog niet is, moet dat als eerste geregeld worden. Werkzaamheden in de meterkast dienen altijd door een erkend installateur te worden uitgevoerd. Ga in geen geval dit soort dingen zelf doen, laat het over aan de vakmensen die hiertoe bevoegd zijn.

Verschillende opties

Voor de aanschaf van een eigen laadpaal bestaan verschillende opties. Belangrijk is om te weten hoeveel vermogen de auto vraagt en daarop de keuze af te stemmen. Verder dien je vooraf te bepalen of je kiest voor een laadpaal of een zogenoemde wallbox; een oplader die aan de wand bevestigd wordt. Begint het allemaal nu al te duizelen? BijLaadkompas kun je alle opties overzichtelijk bekijken en geven ze kosteloos advies. Desgewenst kun je direct een bestelling plaatsen. Handig geregeld toch?

Reacties