Foto: huis-kopen-ORV

Ga je een huis kopen? Denk aan een ORV

Als je een huis gaat kopen, is het verstandig om te kijken naar een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor bij de hypotheek.

Guido van Loon

Deze verzekering dekt het financiële risico af van het betalen van de hypotheek bij overlijden. Kom jij of je partner tijdens de looptijd van de hypotheek te overlijden? Dan betaalt de overlijdensrisicoverzekering het verzekerde bedrag uit. Als door overlijden het inkomen wegvalt, is er financiële zekerheid om de hypotheek te kunnen blijven betalen.

Er zijn verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden als je een overlijdensrisicoverzekering huis afsluit bij een hypotheek.

We noemen de belangrijkste vijf:

1.  Verzekerd bedrag

Allereerst is er een onderscheid in het verzekerd bedrag. Dat is of een vast bedrag dat tot uitbetaling komt bij overlijden tijdens de looptijd of een dalend bedrag. Bij een annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek ligt het voor de hand om voor een dalend bedrag te kiezen. Je hypotheekschuld neemt dan namelijk ook met de jaren af. Uitzondering hierop een aflossingsvrije hypotheek. Dan is een gelijkblijvende uitkering logischer. 

2. Keuze tussen een of twee polissen

Een ander aandachtspunt is de mogelijkheid om te kiezen tussen een of twee polissen. Als je samen op één polis bent verzekerd, is er één keer sprake van een uitkering bij overlijden. Bij twee polissen volgt er na het overlijden van de tweede persoon ook nog een uitkering van het verzekerd bedrag.

3. Soms verplicht

Sommige geldverstrekkers stellen het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek af te sluiten. Je moet dan een bepaald deel van de hypotheek verpanden. Dit is een het deel boven een bepaalde percentage van de marktwaarde van de woning. Hoe hoog dit percentage is, hangt af van de hypotheekverstrekker.

4. Verschil in premie en kosten

Een ander aandachtspunt is dat er sprake is van verschil in premie bij de overlijdensrisicoverzekeraars. Wat dat betreft loont het zeker de moeite om polissen te vergelijken. Je betaalt namelijk gedurende een lange periode premie. De kosten van de ORV variëren en zijn van meerdere factoren afhankelijk, zoals
- Leeftijd
- Verzekerd bedrag
- Roken of niet roken

5. Voorlopige dekking

Een voorlopige dekking houdt in dat je ook verzekerd bent als de eigendomsakte van de koopwoning nog niet is ondertekend. In de periode tussen het tekenen van het koopcontract en eigendomsakte bestaat ook altijd een kans op overlijden. Na acceptatie en voor de ingangsdatum van de overlijdensrisicoverzekering biedt de voorlopige dekking uitkomst.

Reacties