Foto: 5-situaties-rechtsbijstandverzekering-goed-van-pas-komt

5 situaties waarbij een rechtsbijstandverzekering goed van pas kan komen

Een rechtsbijstandverzekering onnodig? Denk daar nog maar eens goed over na na het lezen van dit artikel.

Guido van Loon

Zelfs wanneer je denkt dat je het niet nodig gaat hebben is het verstandig evengoed een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je kunt nou eenmaal niet voorspellen met wie en waarover je mogelijk een conflict zal krijgen. Heb je bijvoorbeeld al eens aan de volgende situaties gedacht?

Rechtsbijstandverzekering

Maar voordat we je uitleggen in welke situaties een rechtsbijstandverzekering van pas kan komen leggen we je voor de zekerheid eerst nog even uit wat het precies inhoudt. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten voor juridische hulp. De hulp die je van de verzekeraar krijgt is overigens altijd in de vorm van juridisch advies.

Zelfs al ben je van nature nog zo conflict vermijdend, toch kun je conflicten nooit helemaal uitsluiten. Zeker niet in de onderstaande gevallen.

1. Conflict met de aannemer

Een verbouwing kan natuurlijk al een hoop stress opleveren, maar wanneer de aannemer of klusjesman ook nog eens zijn afspraken niet nakomt, een hogere factuur stuurt dan afgesproken of niet het juiste werk levert… kan dit helaas uitmonden in een conflict. Ook hierbij is er vaak juridische hulp nodig.

2. Miskopen of defecte aankopen

Het overkomt iedereen wel eens dat je een aankoop doet waar je achteraf niet tevreden mee bent. Of dat nu om het tegenvallende materiaal of design of om de slechte kwaliteit gaat, dat maakt niet uit. Het is je goed recht om je geld terug te vragen of het product om te ruilen. Daarom geldt er voor consumenten bij online aankopen altijd een bedenktijd van 14 dagen. Wanneer je binnen deze periode laat weten dat je ontevreden bent en het product wil terugsturen heb je altijd recht op geldteruggave. Toch kan het nog wel eens tot een conflict leiden. In zulke gevallen ben je met een rechtsbijstandverzekering in ieder geval verzekerd van juridisch advies en bijstand.

3. Hulp en advies bij ontslag

Ontslag is nooit leuk, zeker niet wanneer het naar jouw idee onterecht voelt. Zo kun je ontslagen worden wanneer je nog midden in je tijdelijke contract zit of zelfs wanneer je een vast contract hebt. Ben je het niet eens met de reden van jouw ontslag? Dan kun je – afhankelijke van jouw situatie – juridische hulp inschakelen om te laten onderzoeken of het ontslag terecht is en wat een passende ontslagvergoeding is. In dit geval is het dus erg fijn als je een rechtsbijstandverzekering hebt.

4. Uit de hand gelopen burenruzies

Zelfs als je het niet verwacht van die sympathieke buren kun je te maken krijgen met een conflict. Sterker nog, 20% van de Nederlanders heeft wel eens ruzie gehad met de buren. Of dat nu om geluidsoverlast, of ruzie om een schutting, erfgrens of boom gaat, een burenruzie kan ongeacht het onderwerp behoorlijk uit de hand lopen. Een ruzie is natuurlijk nooit fijn, maar zeker wanneer je zo dicht op elkaar woont kan dit extra vervelend zijn. Valt de ruzie niet uit te praten? Dan kun je met je rechtsbijstandverzekering een mediator of juridische hulp inschakelen.

5. (V)echtscheiding

Natuurlijk ga je ervanuit dat jij en je partner niet gaan scheiden, maar je kunt het helaas nooit volledig uitschakelen. En hoewel een vechtscheiding heus niet altijd aan de orde is, is een harmonieuze scheiding ook zeker niet altijd vanzelfsprekend. Om jullie beiden bij te staan in deze lastige periode is het fijn als je een (onpartijdige) mediator kunt inschakelen via je rechtsbijstandverzekering.

Reacties