Foto: Houten_huizen

Waarom zijn Houten Huizen zo Populair?

Ontdek Onze 7 Redenen

Bas 17 Juni 2024

Hoewel hout al sinds de oudheid gebruikt wordt in bouwconstructies, heeft dit materiaal de voorbije jaren aan veel populariteit gewonnen. Tegenwoordig bestaan er zelfs woningen die volledig uit hout vervaardigd zijn. Maar waarom kiezen mensen steeds meer voor een houten woonst en hout als bouwmateriaal? Je komt het hier te weten. We geven je hieronder zeven van de meest voorkomende redenen mee waarom mensen ervoor kiezen om een houten woning te bouwen/kopen.

De verscheidenheid aan ontwerpmogelijkheden

Als je een woning gaat (laten) bouwen, kies je het beste voor hout als jouw basismateriaal, want het biedt je diverse ontwerpmogelijkheden aan. Zo kun je hout gebruiken voor een traditionele woning, maar ook voor moderne en meer gedurfde woonsten. Als je hout gebruikt, kun je niet alleen verschillende stijlen creëren, maar ook een verscheidenheid aan houten constructies die voor tal van doeleinden kunnen dienen. Zo zie je bijvoorbeeld op de officiële Pineca-website hoe je jouw houten constructie kunt gebruiken als woning, tuinhuis, tuinkantoor, sportruimte, extra keuken en nog zoveel meer. Omwille van de veelzijdigheid van hout, kun je dus een unieke houten ruimte creëren die zowel esthetisch als praktisch perfect aansluit bij jouw wensen en voorkeuren.

De langere duurzaamheid

De duurzaamheid van hout is een van de belangrijkste redenen waarom houten huizen populairder worden. Mensen willen hernieuwbare materialen gebruiken omdat ze hun steentje willen bijdragen tot een groener milieu. De productie van hout vergt minder energie dan de productie van andere materialen en tijdens het productieproces wordt er minder koolstof uitgestoten.

De langere levensduur

Omdat hout bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden, gaat jouw houten woning lang mee. Als je jouw huis goed onderhoudt, kun je tientallen jaren van jouw woonst genieten.

De snellere bouwtijd

Als je van plan bent om een woning te laten bouwen, kies je het beste voor een houten huis. Dit is omdat het bouwen van een houten huis minder lang duurt dan het bouwen van een traditionele bakstenen woning. Dit komt omdat het hout geprefabriceerd wordt en jouw woonst snel ter plaatse gemonteerd kan worden. Hoewel de bouwtijd afhangt van de grootte en complexiteit van het project, kan jouw houten huis binnen de acht tot tien weken gebouwd worden.

De betere thermische en akoestische isolatie

Omdat hout een natuurlijke isolator is, kun je dankzij dit materiaal rekenen op een betere thermische en akoestische isolatie. Hierdoor blijft jouw woning warm in de winter en koel in de zomer. Je moet jouw verwarming/airco daardoor minder vaak aanzetten om een aangename temperatuur te behouden. Hout absorbeert ook geluid waardoor je kunt genieten van een rustigere omgeving. Als je de geluidsisolatie naar een nog hoger level wil tillen, kleed je jouw houten woning het beste aan met akoestisch behang, want dat behang dempt geluid op een effectieve manier.

Het voordelige prijskaartje

Mensen die overwegen om een huis te (laten) bouwen, kiezen vaker voor hout omdat een houten woning goedkoper is dan een traditionele woonst. Niet alleen omdat hout een goedkoper materiaal is, maar ook om dat het bouwproces sneller verloopt. Dit brengt kostenbesparingen met zich mee. Het uiteindelijke prijskaartje van jouw houten woonst hangt af van de locatie, grootte en stijl van jouw huis.

De charmante, natuurlijke esthetiek

Houten huizen stralen een rustieke charme uit omwille van de natuurlijke eigenschappen van hout. De textuur en de kleur van het materiaal voegen meer gezelligheid toe aan elke woonst. Je voelt je ook meer verbonden met de natuur.

Reacties