Foto: Kanaleneiland renovatie 1-2

Kluswoningen in Kanaleneiland

De wijk Kanaleneiland in de stad Utrecht wordt grondig gerenoveerd. Your Urban Space is één van de uiteenlopende renovatieprojecten.

Your Urban Space is gericht op duurzaam en creatief wonen. Lees hier meer over dit interessante project.

Renovatie Kanaleneiland

Kanaleneiland dankt zijn naam aan de ligging tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. De wijk werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd om hoge woningnood tegen te gaan. In die tijd kreeg het de bijnaam ‘Rozeneiland’ wegens de vele rozenstruiken en de goede reputatie. In de loop der jaren verdwenen de rozenstruiken en de goede reputatie echter. De oorspronkelijke gezinnen vertrokken naar grotere woningen en in hun plaats kwamen er veel arme immigranten te wonen. De huizen en voorzieningen verouderden en er waren sociale problemen in de wijk. Daarom besloot de gemeente Utrecht in 2000 om samen met Heijmans, Portaal en MitrosKanaleneiland nieuw leven in te blazen met verschillende nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Creatieve impuls

Een van de renovatieprojecten richt zich op het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en Winkelcentrum Kanaleneiland. Aanvankelijk was het plan om de meeste gebouwen hier te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Onder de naam Eiland 8 werden veel woningen die voor sloop waren aangemerkt tijdelijk verhuurd aan studenten, kunstenaars en ondernemers, met de voorwaarde dat ze een bijdrage aan de wijk zouden leveren. Toen in 2014 werd besloten om de gebouwen te renoveren in plaats van te slopen, was men onder de indruk van de positieve invloed van de nieuwe bewoners in de wijk. Er werd daarom bij de renovaties gekozen voor een aanpak die veel ruimte biedt aan creativiteit.

Your Urban Space

Onder de naam Your Urban Space zijn verschillende woonblokken aan de huidige tijd aangepast door een grondige renovatie aan de buitenkant en door modernisering van bijvoorbeeld isolatie en verwarming. Het staat de kopers van deze renovatieappartementen vervolgens helemaal vrij om de binnenkant precies zo aan te passen zoals zij zelf willen, bijvoorbeeld qua indeling, muren, etc. Bovendien beschikken deze blokken over een gezamenlijke binnentuin waar de bewoners gezamenlijk een invulling voor mogen verzinnen en uitvoeren. Zo kan het bijvoorbeeld een moestuin worden of kunnen er sportapparaten geplaatst worden. Er wordt in ieder geval een gemeenschappelijk huisje in de tuin geplaatst waar alle bewoners gebruik van kunnen maken op de manier die zij het liefste zouden willen. De eerste twee blokken Your US 11 en 12 zijn inmiddels uitverkocht. Your US 13 en 14 zullen binnenkort in de verkoop gaan.

Overige projecten

Tussen de Your Urban Space blokken lopen ook andere creatieve en bijzondere projecten. Zo zijn er inmiddels de eerste tien nul-op-de-meterwoningen gerealiseerd. Dit zijn extreem duurzame woningen die per saldo in een jaar evenveel energie verbruiken als dat zij opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze klusappartementen werden verkocht onder de voorwaarde dat de bewoners deze woningen zelf binnen twee jaar energieneutraal zouden maken. Wellicht zullen er in de toekomst nog meer van dit soort woningen bijkomen. Een andere bijzondere realisatie is het opknappen van 252 voormalige sociale huurwoningen door middel van een grote buitenlandse investering van Aventicum Capital Management, met behulp van Feike van Reesema. Nooit eerder investeerde een buitenlands bedrijf zoveel buiten het midden en hoog segment. Deze woningen worden volledig gerenoveerd en aangeboden in de vrije sector. Tot slot worden langs de Churchillaan vier nieuwe woontorens gebouwd van architect Sjoerd Berghuis, met een nadruk op veel glas en licht.

Reacties