Foto: 2014/nationale-duurzame-huizen-routen-25-oktober.jpg

25 oktober: Nationale Duurzame Huizen Route 2014

Hoe maak ik mijn huis energiezuinig en comfortabel? Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 25 oktober 2014 laten huiseigenaren dit zien.

Huiseigenaren stellen dan hun huis open en delen hun kennis en ervaring met geïnteresseerden. In 2013 werd de Nationale Duurzame Huizen Route voor de eerste keer georganiseerd en was het met 250 deelnemende huizen en ruim 2.000 bezoekers meteen een groot succes. De organisatie hoopt dat dit jaar meer mensen hun huis openstellen om samen nog meer bezoekers te kunnen verwelkomen.

Met een grote diversiteit aan huizen, biedt de Duurzame Huizen Route voor elk wat wils. De huizenroute is zowel voor huiseigenaren die zich oriënteren op een eerste stap als voor huiseigenaren die op zoek zijn naar ideeën. Het doel van de Nationale Duurzame Huizen Route is om de verschillende bestaande initiatieven op het gebied van duurzaamheid en wonen één keer per jaar samen te binden. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. Een goed verhaal en het ervaren van een duurzame oplossing kan anderen op weg helpen in hun zoektocht naar energiezuinig en comfortabel wonen.

Unieke mogelijkheid

De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en ondersteunt door groene energieleverancier Greenchoice. Het evenement is een unieke mogelijkheid om kennis te verzamelen en vragen te stellen over hoe je jouw huis het beste energiezuiniger kunt maken. De deelnemende huiseigenaren zijn trots op hun huis en de verbeteringen en oplossingen die zij bedacht hebben. Zij delen slimme en nuttige tips die zij hebben opgedaan inclusief verbeterpunten. Uit de reacties van bezoekers in 2013 blijkt dat het bezoeken van de verschillende huizen als inspirerend en motiverend werd ervaren. Gerard Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route, raadt iedereen die met zijn huis aan de slag wil, aan om huizen te bezoeken. “Je huis op de juiste manier duurzamer maken, verhoogt de waarde van het huis en het woongenot. Als je dan toch aan de slag gaat, doe het dan meteen goed”. Zowel voor mensen die energie willen besparen, hun huis willen aanpassen of juist op zoek zijn naar meer comfort is de huizenroute een aanrader.

Samenwerking met gemeenten

Steeds meer gemeenten zijn betrokken bij de Duurzame Huizen Route. Inmiddels staat de teller op vierentwintig gemeenten. De organisatie is blij met deze ontwikkeling. “Mensen stellen hun huis vrijwillig open en willen zo hun steentje bijdragen aan het verduurzamen van huizen. Het is mooi dat gemeenten hun inwoners daarbij ondersteunen” aldus Simon.

Aanmelden voor Nationale Duurzame Huizen Route

De organisatie is in heel Nederland op zoek naar huiseigenaren die hun duurzame ervaringen willen delen. Bent u enthousiast over het effect van uw zonnepanelen op uw energierekening? Heeft u net uw huis geïsoleerd of op een andere manier uw huis duurzamer gemaakt ? Doe mee en meld u aan op www.duurzamehuizenroute.nl. De website biedt het hele jaar door de gelegenheid om contact op te nemen met de deelnemers.

Publicatiedatum: 31 juli 2014

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties