Foto: 2015/renolution-snelle-realisatie-in-duurzame-renovatie.jpg

Lichtgewicht staalframe maakt woningen in aardbevingsgebied veilig

Renolution BV biedt door de Renolution-methode een oplossing voor de aardbevingsproblematiek bij woningbouw.

Renolution BV biedt deze oplossing in samenwerking met ingenieursbureau ABT Wassenaar Seismisch Advies en Bouwbedrijf Friso.

Gaswinning veroorzaakt al jaren een groot aantal aardbevingen in Nederland. De methode van Renolution is een renovatieaanpak die woningen bouwkundig versterkt en energiezuinig verduurzaamt. Op initiatief van diverse partijen waaronder de overheid wordt sinds begin dit jaar gekeken naar methoden voor bouwkundige versterking en tevens verduurzaming van woningen in het aardbevingsgebied. De Renolution-methode biedt een oplossing voor zowel de benodigde bouwkundige versterking als verduurzaming in één totaalconcept voor renovatie. De prefab geïsoleerde staalframe-constructie compleet met gevel en dak is uiterst licht van gewicht wat de krachten in het constructieve systeem vermindert. Hierdoor is het systeem eenvoudiger aardbevingsveilig te maken dan bijvoorbeeld beton- of metselwerkbouw.

Aardbevingsveilig

Onder leiding van ABT Wassenaar Seismisch Advies is de Renolution-methode onderzocht en aangepast op aardbevingsveiligheid. Ir. Roel de Jong van ABT Wassenaar Seismisch Advies: “Uit het onderzoek blijkt dat het systeem instorting bij zware aardbevingen voorkomt. Dit type aardbevingen komt overigens in Nederland niet voor. Bij relatief lage meer voorkomende aardbevingen blijft de vervorming van het systeem beperkt en hiermee ook de scheurvorming en schade aan de gebouwen.”

Staalframebouw is sterk, duurzaam en maatvast

Renolution-eigenaar Jan Willem Sloof is niet verbaasd over de gunstige uitkomst van het onderzoek: 'Staalframebouw is al jaren in Europa en Amerika een begrip op gebied van constructieve sterkte, duurzaamheid en maatvastheid dankzij de krimpvrije materialen. Het wordt dan ook tijd dat Nederland deze bouwmethode omarmt.' Hij vervolgt: 'Renolution maakt woningen weer sterk en stabiel. Ons bouwsysteem is geschikt voor hoogbouw en is flexibel in zowel vorm als volume. Het onderzoek van ABT Wassenaar Seismisch Advies wijst uit dat Renolution geschikt is voor renovatie van bestaande woningen in Groningen.'

Meer informatie: www.renolution.nl

Publicatiedatum: 10 juli 2015

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties