string(1) "a"

Door koude winter 30% hoger gasverbruik: gasprijzen verdubbelden al dit jaar

De gasprijzen zijn dit jaar door het dak gedaan. Dat merken we natuurlijk in onze portemonnee. Zeker nu het steeds kouder wordt.

12 December 2021

Mochten de voorspellingen uitkomen dan moeten we ook hier rekening mee houden. Nederlandse huishoudens verbruiken tijdens koele winters gemiddeld 29% meer aardgas dan tijdens zachtere winterperiodes. Het elektriciteitsverbruik neemt dan toe met 12%. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en het KNMI.

Independer vergelijkt in het onderzoek het jaarlijkse energieverbruik van Nederlandse huishoudens tussen 2010 en 2019. In de jaren met een koudere winter valt het gemiddelde verbruik bij Nederlandse huishoudens opvallend veel hoger uit. “De meeste huishoudens verwarmen hun huis nog met gas. Als je dan bedenkt dat de gastarieven (inclusief overheidsheffingen) voor nieuwe klanten die kiezen voor een jaarcontract ten opzichte van januari 2021 meer dan zijn verdubbeld (119%), dan zorgt een koude winter voor een flinke extra hap uit het huishoudbudget”, zegt energie expert Joris Kerkhof van Independer.

Vooral bij huurders is dit verschil groot: zij verbruiken in de jaren met koele winters zelfs 32% meer aardgas dan tijdens de jaren met een zachte winter. Bij huishoudens in een - doorgaans beter geïsoleerde - koopwoning is er sprake van 24% meer aardgasverbruik tijdens een koude winter. Independer energie expert Joris Kerkhof: “Begin dit jaar hadden we ineens een flink koudere periode. Gelukkig was het gastarief toen niet zo hoog. Als dat de komende winter weer gaat gebeuren. Dan gaan we dat dus extra hard merken”.

Steeds minder strenge winters, maar nog regelmatig een koele winter

Strenge winters komen steeds minder vaak voor in Nederland, zo blijkt uit het ‘koudegetal’. Dit is een maatstaf waarbij de totale hoeveelheid vorst per jaar bij elkaar wordt opgeteld. 18% van de winters werden de afgelopen 50 jaar geclassificeerd als ‘buitengewoon zacht’. De laatste 10 jaar was dit zelfs bij 40% van de winters het geval. Koele winters komen in al die tijd in zo’n 30% van de gevallen voor. De laatste koele winter werd waargenomen in 2013.

Reacties