Foto: 23_0530_Newsroom_Renewables__Amber_Introductie_Amber_Amber_leverbaar_nr_WEB

Nieuw: Amber, de stille en stijlvolle warmtepomp voor buiten

Amber, de nieuwste lucht/water monoblock warmtepomp van Itho Daalderop, is vanaf nu leverbaar.

09 September 2023

Amber, de nieuwste lucht/water monoblock warmtepomp van Itho Daalderop, is vanaf nu leverbaar. Deze stille en stijlvolle warmtepomp wordt volledig buiten de woning opgesteld. Binnen hoeft alleen de bijbehorende regelmodule geplaatst te worden. Amber is beschikbaar in vermogens van 6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW, en daarmee zeer geschikt voor de wat grotere woningen zoals twee-onder-één-kappers, hoekwoningen en vrijstaande woningen.

De afgelopen tijd is er al veel geschreven over de introductie van Amber. Nu is het moment aangebroken dat deze warmtepomp ook kan worden geleverd aan installerend Nederland. Tijdens haar introductie op de Bouwbeurs in februari van dit jaar bleek al dat er veel animo is voor deze lucht/water-warmtepomp met haar elegante design.

Fluisterstille buitenopstelling


Vanuit de Innovatieafdeling van Itho Daalderop in Tiel, waar zo'n vijftig medewerkers werken, valt Amber onder de verantwoordelijkheid van Mattijs Langhorst, Productmanager lucht/water-warmtepompen. “We richten ons met Amber speciaal op de wat grotere woningen in de Nederlandse en Belgische markt”, vertelt Langhorst. “Met nieuw ontwikkelde geluidsisolatie en een verbeterde ventilator hebben we het geluidsniveau tot een minimum weten te beperken, waardoor deze warmtepomp bij de meeste woningen geplaatst kan worden. Zelfs dicht bij de erfgrens.”

Voor verschillende woningtypen ontwikkelt Itho Daalderop verschillende typen warmtepompen. Het fraaie ontwerp van Amber past perfect bij de woning en de bewoner van deze tijd. Voor een monoblock buitenopstelling zoals Amber is bij grotere woningen vaak een plek in de voortuin of bovenop een garage te vinden. Naast het buitendeel is binnen alleen een plekje nodig voor de bijbehorende regelmodule.

De toerengeregelde warmtepomp draait het grootste deel van het jaar op een laag toerental, met een zeer laag geluidsniveau. Indien 's nachts een nóg stillere werking gewenst is, kan de gebruiker kiezen voor de stille modus. In een all-electric opstelling maakt Amber per etmaal ongeveer twee uur warm tapwater, op een laag toerental. In de koelmodus heeft de warmtepomp een grote overcapaciteit, waardoor zij op een laag toerental met een zeer laag geluidsniveau kan draaien. De separaat verkrijgbare vloersteunen voorkomen dat er trillingen aan de woning worden doorgegeven.

Koelen met de warmtepomp: een verademing


Voorafgaand aan haar officiële lancering is Amber uitgebreid in de praktijk getest. Stephan Stoffer, Commercieel/Sales Manager bij Trans-id, geeft aan dat Amber bij hem thuis al vanaf de dag van installatie eind 2022 probleemloos draait, voor zowel verwarming als koeling en warm tapwater. “Aan het eind van deze zomer kan ik stellen dat het een verademing is om met Amber ook te kunnen koelen. Dat ik zelfs met het gebruik van actieve koeling deze zomer tot op heden nog altijd minder betaald heb aan energiekosten dan voorheen met de gasketel, stemt mij des te meer tevreden over de prestaties van deze lucht/water-warmtepomp. Dankzij Amber ben ik een van de eerste bewoners van onze wijk met een gasloze woning en hoop ik mijn buren te inspireren om ook een Amber te laten installeren. De scepsis over het geluid is in ieder geval weggenomen, want tot op de dag van vandaag hebben de buren Amber nog niet eens gehoord!”, vertelt Stoffer enthousiast.

Dankzij de steeds betere (na-)isolatie van woningen, kost het steeds minder energie om een woning te verwarmen, des te meer wanneer dit gedaan wordt met behulp van een warmtepomp. De keerzijde van een goed geïsoleerde woning is dat het 's zomers binnen al snel te warm wordt, wat resulteert in een oncomfortabel binnenklimaat. In combinatie met een geschikt afgiftesysteem (vloerverwarming of actieve convectoren/radiatoren) kan Amber de ruimtetemperatuur tot een graad of vier verlagen. De mogelijkheid om met deze koelfunctie je woning comfortabel terug te koelen maakt een groot verschil in comfortbeleving. Hiermee voorziet Amber in de stijgende behoefte om goed geïsoleerde woningen te koelen.

Eenvoudige installatie zonder F-gas certificering


“Als Itho Daalderop hebben wij de ambitie om bij elke verbetering ook stil te staan bij het installatiegemak van onze producten. Het feit dat Amber een monoblock lucht/water-warmtepomp is, draagt bij aan het zo makkelijk mogelijk maken van de installatie”,

legt productmanager Langhorst uit. Daarnaast heeft Itho Daalderop verschillende technische schema's gemaakt om het de installateur zo gemakkelijk mogelijk te maken. Amber is in voldoende aantallen beschikbaar om aan de sterk groeiende vraag naar warmtepompen te voldoen.

Warmtepomp Amber maakt gebruik van natuurlijk koudemiddel R290 (propaan), met een minimale impact op het milieu. Voor de installatie van deze monoblock warmtepomp is geen F-gas certificering nodig. Daarnaast is Amber een spijtvrije oplossing: ze kan zowel hybride als (eventueel stapsgewijs) all-electric worden toegepast. In de hybride uitvoering werkt Amber samen met alle merken cv-ketels. In de all-electric uitvoering bereidt Amber, naast het verwarmen en koelen van de woning, ook het warme tapwater. Ook kan dankzij koudemiddel R290 met Amber tot wel 70 °C cv- en warm tapwater worden gemaakt, zonder gebruik te hoeven maken van het elektrische element. Dat komt het rendement ten goede.

Amber in de installatiepraktijk
Ook op directeur Jan van Dijk van warmtepomponline.com heeft Amber alvast een positieve indruk gemaakt.

“De ontwerpschema’s die Itho Daalderop aanlevert ten aanzien van het installeren zijn heel duidelijk en het Windows-scherm is erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast wijst het aansluiten van de bedrading zich min of meer vanzelf, omdat dat allemaal keurig is aangegeven in Amber”,

stelt hij.

Van Dijk levert veel warmtepompen met begeleiding aan doe-het-zelvers.

“Dat is 80 procent van mijn markt. Voor dit soort klanten, die vaak niet in het bezit zijn van een F-gas certificaat, is deze monoblock warmtepomp zeer geschikt. Mede daarom heb ik onlangs een Itho-dag georganiseerd op de productielocatie in Tiel. Daar was heel veel belangstelling voor en ik heb er veel units kunnen verkopen. Inmiddels heb ik al een behoorlijk aantal orders staan”,

besluit hij.

De belangrijkste kenmerken van Amber op een rij:

  • Alleen een buitendeel en kleine regelmodule binnen
  • Verwarmen, koelen en warm tapwater maken
  • Dé warmtepomp voor grotere woningen (6,5kW, 9,5kW en 12kW)
  • Fluisterstille werking
  • Hoge aanvoertemperatuur mogelijk tot wel 70 °C
  • Combineerbaar met hoogwaardige voorraadvaten (staand, liggend en hangend)
  • Eenvoudig te installeren/ geen F-gas certificering benodigd
Reacties