Foto: airco-met-bediening

Mitsubishi airco 5 reden waarom een airco meer dan alleen voor verkoeling zorgt.

De Nederlandse zomers worden de laatste jaren steeds warmer. Hierdoor zal de vraag naar airconditioners toenemen.

Darrel 24 November 2022

 

Airconditioners halen warmte uit de woon- of slaapkamer en voeren deze warmte via een koelmiddel naar buiten. Er wordt dus geen koelte opgewekt, de warmte wordt simpelweg naar buiten verplaatst. Wat veel mensen niet weten is dat je met een airco in de winter ook zeer rendabel kan verwarmen.

Tegenwoordig kunnen de meeste airconditioners zowel verwarmen als koelen. Daarom kan de airconditioner in het koude seizoen worden gebruikt om het huis gedeeltelijk te verwarmen. Verder zorgt het ook voor het ontvochtigen en het filteren van de lucht. Hierdoor bespaar je op jouw gasrekening en heb je minder last van stijgende gasrekeningen.

Koelen

De primaire functie van alle airconditioners is koeling. De werking van de airconditioning is gebaseerd op compressietechnologie. De binnenunit van de airconditioner onttrekt warmte aan de woonkamer en geeft deze via de buitenunit weer af. Bijna alle airconditioners gebruiken een koelmiddel dat door de airconditioner wordt gepompt. Koelvloeistof verdampt door warmte en wordt een gas. De warmte van de ruimte wordt afgevoerd met dit koude koelmiddel en verandert in een vloeistof. Hierbij komt warmte vrij, die de buitenunit afgeeft aan de buitenlucht. Dit proces herhaalt zich zolang de airconditioner werkt.

Verwarmen

Aircos kunnen veelal koelen als verwarmen. Dit geldt voor het gehele assortiment airconditioners van Mitsubishi Heavy Industries. Technisch gezien zijn dit eigenlijk lucht-lucht warmtepompen die zowel kunnen verwarmen als koelen. Bij het verwarmen met radiatoren wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Koude lucht, van bijvoorbeeld de ramen, stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De warme lucht stijgt op en verspreidt zich door de kamer.

Je kan beter op het gebied van duurzaamheid beter een Mitsubishi Heavy Industries airco kopen. De lucht-lucht warmtepomp is een stuk duurzamer dan de cv-ketel, omdat deze alleen op stroom werkt en niet op gas. Eigenlijk is zo’n lucht-lucht warmtepomp een airconditioner van het omgekeerde principe: hij regelt het volledige binnenklimaat. 

Ontvochtigen

De droogfunctie van de airconditioner heeft een hoge toegevoegde waarde. In Nederland hebben we vaak een hoge luchtvochtigheid, wat er ook voor zorgt dat het vaak warmer aanvoelt. Dit kan komen door ademen, maar ook door wassen, douchen, koken. Een airconditioner kan ruimtes ontvochtigen.. Een gezin van drie personen produceert gemiddeld 10-20 liter water per dag. Bij slechte ventilatie kan deze damp nergens ontsnappen en condenseert op ramen, muren en plafonds.

Zuiveren

De meeste aircosystemen hebben een luchtzuiveringsfunctie. Airco’s reinigen de lucht en maakt de lucht zuiverder. Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiënten. Geavanceerde filters houden namelijk pollen en stofdeeltjes tegen, zodat de kans op allergische reacties afneemt. Maar de lucht kan ook verontreinigd zijn met nare luchtjes of rook. Bij de airconditioners van Mitsubishi Heavy Industries kun je kiezen voor airco’s met diverse effectieve filters. 

Dit zijn allemaal zaken waar jij je niet druk mee hoeft te maken als je ervoor kiest om een Mitsubishi airco te kopen. De meeste airconditioners hebben een luchtzuiveringsfunctie. Airconditioners reinigen en zuiveren daarmee de lucht. Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiënten. Geavanceerde filters houden pollen en stofdeeltjes buiten, waardoor het risico op allergische reacties wordt verkleind. Maar ook onaangename geuren en dampen kunnen de lucht vervuilen. Je kunt in airco webwinkels kiezen uit Mitsubishi Heavy Industries airconditioners die zijn uitgerust met verschillende zeer effectieve filters.

Reacties