Fit in huis, hét onderschatte aspect van wonen

Zehnder zorgt voor een gezond, comfortabel en optimaal binnenklimaat

Zehnder zorgt voor een gezond, comfortabel en optimaal binnenklimaat

De afgelopen jaren zijn we misschien wel meer thuis dan ooit. Eerst noodgedwongen door lockdowns, maar daarna zijn we er massaal achter gekomen dat het eigenlijk heerlijk is; thuis zijn. Van thuissporten tot thuiswerken, we hebben de afgelopen jaren in rap tempo ons huis omgetoverd tot onze happy place. Veranda’s met heaters in de tuin, tuinhuizen werden buitenhuizen en de badkamer werd een mini-wellness. Maar al dat thuiszijn brengt ook andere zaken aan het voetlicht, zaken die ons welzijn kunnen beïnvloeden. Wat dat is en hoe je het oplost? Wij leggen het uit.

Zet de deur maar open..
Veel thuis- en samenzijn is erg gezellig. Maar een onderschat aspect is het belang van een fijn binnenklimaat. Zeker in de winter zijn mensen geneigd ramen en deuren gesloten te houden. Iets wat met de gas- en elektraprijzen van het afgelopen jaar ook aan te raden is. De keerzijde hiervan is dat er in een huis een gebrek aan ventilatie is. Huizen zijn tegenwoordig supergoed geïsoleerd, iets wat belangrijk is maar er ook voor zorgt dat er geen kans is voor frisse buitenlucht om binnen te komen. Het is daarmee een onderwerp geworden wat bewust aandacht verdient.

Adem in, adem uit
Het gevolg van weinig frisse en verse lucht in huis, is dat je duf wordt en zelfs klachten als hoofdpijn krijgt door te weinig zuurstof in de lucht. Zeker wanneer er volop thuisgewerkt wordt, ga je dit na een tijdje zeker merken. Ook krijgen bacteriën en virussen meer kans in slecht geïsoleerde ruimtes. Dit is één van de redenen waarom het griepseizoen ook altijd in de winter hoogtij viert.

De oplossing
Gelukkig zijn er goede oplossingen te bedenken voor dit gebrek aan ventilatie. Zoals we al zeiden is het aan te raden toch iedere dag even die ramen en deuren te openen. Zet dan wel de kachel even uit om de gasrekening aan het einde van de maand ook leuk te houden. Dit hoeft geen uren te duren, een kwartiertje is al heel gezond. Je kunt het per ruimte doen, doe ’s ochtends de ramen van de slaapkamer even open en aan het einde van een werkdag die van het thuiskantoor. Wees ook niet zuinig met de introductie van groen in je huis. Naast dat planten, bloemen en ander groengeweld helemaal de trend zijn, zijn ze ook nog eens heel goed voor het binnenklimaat. Zeker binnen planten geven letterlijk lucht aan je huis.

Haal opgelucht adem
Maar naast bovenstaande, bekende oplossingen zijn er ook duurzame oplossingen te bedenken. Hierbij is het aan te raden een professioneel bedrijf aan te raden. Zehnder is zo’n bedrijf wat door jarenlange ervaring en vele innovaties, oplossingen voor een perfect binnenklimaat heeft bedacht. Zij kunnen bij jou thuis langs komen om dan een ventilatiecheck doen. Dan weet je direct waar je staat en of dat zeurende hoofdpijntje na een dag thuiswerken door je baas óf door het gebrek aan ventilatie komt. Ook biedt Zehnder op maat gemaakte oplossingen. Zij kunnen zelfs al met je meedenken wanneer je een huis gaat bouwen of verbouwen. Niet alleen van het ventileren, maar ook van het duurzaam verwarmen hebben zij namelijk verstand.

Kortom, fit thuis zijn is niet een kwestie van iets minder snoepen en af en toe een work-out in je tuin doen. Het betekent veel meer. Het belang van een fijn binnenklimaat wordt wel eens onderschat, zowel in oude als in nieuwe huizen. Toch kan het op je dagelijkse welzijn van grote invloed zijn. Nodig daarom eens een professional uit om zijn of haar vakkundige blik te laten werpen op jouw luchtkwaliteit thuis. Kun jij weer opgelucht ademhalen!