Foto: Mitsubishi_warmtepomp

Alklima introduceert koelen en verwarmen via onzichtbare wand-inbouwunit

Met de introductie van de nieuwe Mitsubishi Electric SFZ-M biedt Alklima een wand-inbouwunit die de installateur, op een tweetal roosters na, volledig onzichtbaar kan wegwerken.

16 December 2023

Vooral de flexibele toepassingsmogelijkheden zijn opvallend; dat komt mede doordat men de luchtaanzuigsectie kan verplaatsen. Daardoor is de inbouwunit zowel via een voorzetwand, een omkasting of in een kast in de ruimte te plaatsen.

De veelzijdigheid van de SFZ-M van Mitsubishi Electric ontstaat door zijn compacte inbouwmaten. Afhankelijk van de gewenste positie kan de installateur de unit aan de muur bevestigen of hem met de meegeleverde opstelpoten op de vloer plaatsen. Door die manier is de inbouwunit in eigenlijk elke situatie zeer gemakkelijk toe te passen.

Aan voorzijde aanzuigen en uitblazen

Juist door de mogelijkheid om de luchtaanzuigsectie te verplaatsen, kan de unit ook aan de voorkant lucht aanzuigen. Daarmee kan de vakman een wand creëren met aan de onderkant een klein rooster voor het aanzuigen van de lucht en bovenin een rooster voor het uitblazen. De rest van de unit is vervolgens volledig weggewerkt. De geringe inbouwdiepte van 200 mm zorgt een voor een minimaal benodigde montageruimte en dus voor optimaal gebruik van de ruimte. 

Aanpasbare druk en weinig geluid

De Mitsubishi Electric SFZ-M past uitstekend in een single-splitsysteem met de buitendelen SUZ-M. In die combinatie is het systeem verkrijgbaar in vijf vermogens: 2,5 / 3,5 / 5,0 / 6,0 / 7,1 kW. “Er zijn een aantal bijzondere kenmerken die de SFZ-M extra geschikt maken voor inbouw”, zegt Stephan van der Tholen, productspecialist bij Alklima. “De eerdergenoemde, geringe inbouwdiepte is er een van, maar ook de beperkte inbouwhoogte van 713 mm. Een ander bijzonder kenmerk is de mogelijkheid om de externe statische druk via DIP-switches in te stellen op 0, 25, 40 of 60 Pa. Deze lage, externe statische druk zorgt ook voor een laag geluidsniveau vanaf 25 dB(A).” Verder er is de optie om de unit uit te voeren met de MAC-587IF-E WiFi-module, zodat hij via de MELCloud-app te bedienen is. Het is overigens ook mogelijk om deze wand-inbouwunit toe te passen binnen de MXZ-F multi-splitsystemen.

“Zodra een opdrachtgever de toevoer van geconditioneerde lucht in een woning, appartement, kantoor of winkel onzichtbaar wil maken, dan bieden wij de installateur daar nu een fraaie en eenvoudige oplossing voor”, aldus Van der Tholen. “Je kunt de SFZ-M zowel in renovaties, verbouwingen als ook in nieuwbouwprojecten toepassen; eigenlijk op elke plek waar je een voorzetwand kunt plaatsen.”

Reacties