Foto: Zes-tips-om-je-hoofd-en-huis-koel-te-houden-de-komende-nachten-1

Zes tips om je hoofd en huis koel te houden de komende nachten

Het seizoen van lange, zwoele zomernachten komt eraan; nachten die je feestend op het strand (leuk!) of zwetend in je bed door kunt brengen.

Warme avonden zorgen voor slapeloze nachten, en met de energieprijzen op recordhoogte is niet iedereen in staat een airco aan te schaffen. Vaillant geeft 6 budgetvriendelijke tips die jouw hoofd en huis koel kunnen houden de komende dagen, nachten en maanden.

Lekker luchten

Zolang de temperatuur buiten koeler is dan binnen, doe je er goed aan je ramen lekker open te houden. Ventileer daarom met name ’s ochtends alle kamers, en doe de ramen dicht zodra het buiten warmer wordt. Rolluiken zijn hier trouwens ook geschikt voor: die houden niet alleen licht, maar ook warmte buiten.

Natte lakens

Een airco voor doe-het-zelvers: hang een natte laken voor het raam of een ventilator. Zo blaas je koele lucht de kamer in. Maar let op: een té nat laken kan je kamer te ‘vochtig’ en daarmee benauwd maken.

Goede nachtrust

Ook een lokale, directe oplossing die vrijwel niets kost: gebruik warmwaterkruiken, maar doe er in plaats van kokend water, ijsklontjes in. De kruiken isoleren enorm en blijven dus erg lang koud, zodat ze je bed aangenaam kunnen verkoelen. Gebruik daarnaast voor een goede nachtrust het juiste dekbed: vermijd synthetische schoffen en ga voor katoen of zijde.

Kook lekker buiten

Elk apparaat dat ‘aan’ staat straalt warmte uit. Nergens is dat duidelijker dan in de keuken, waar mensen vaak een fornuis én oven aan hebben staan die hitte de ruimte in blazen. Overweeg daarom, alsof je daar een excuus voor nodig hebt, om buiten te koken. Dat kan met een barbecue, maar ook met een ‘gewone’ bakplaat is het goed toeven in je achtertuin.

Plat dak? Gras erover!

Platte daken vangen veel warmte op en zorgen dus voor hitte. In Nederland is het nog altijd normaal dat er (buiten zonnepanelen) niets op de daken ligt, terwijl er een natuurlijke oplossing is: beplanting. Door gras en plantjes op je plat dak te zetten zorg je voor koelte én biodiversiteit.

Tip voor de toekomst

Niet per se een tip waar je – nu – iets aan hebt, maar wel één die kan voorkomen dat je dit artikel volgend jaar weer nodig hebt. Als het tijd is om je cv-ketel te vervangen is het misschien verstandig om een (hybride) warmtepomp te overwegen. Toegegeven: dat is een investering, maar er zijn subsidies beschikbaar. Bedenk daarom of het voor jou de moeite waard is de investering te doen, zodat je voortaan je huis elektrisch, goedkoop en gemakkelijk kunt koelen óf verwarmen.

Meer informatie: www.vaillant.nl 

Meer van Vaillant
Reacties