Welk materiaal kiezen voor je wastafel en badkamermeubel?

Er zijn heel wat verschillende materialen op de markt voor je wastafel en badmeubel. In dit artikel bespreken waar je rekening mee moet houden en welke materialen het beste zijn.

Bij de keuze van het materiaal voor je badkamermeubel en wastafel moet je rekening houden met de uitstraling, functionaliteit en duurzaamheid van je badkamer. Met een breed scala aan beschikbare opties is het cruciaal om diverse overwegingen te maken voor je overgaat tot een aankoop. In dit artikel bespreken we de factoren waar je op moet letten bij het kiezen van je wastafel en badmeubel en bespreken we de meest geschikte materialen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een wastafel of waskom?

Bij de keuze van een wastafel of waskom dien je rekening te houden met deze essentiële factoren:

1. Vochtbestendigheid: Badkamers worden blootgesteld aan hoge vochtigheidsniveaus, daarom is het van belang om een wastafel te kiezen die bestand is tegen vervorming, uitzetting en slijtage.

2. Duurzaamheid: De gekozen wastafel moet bestand zijn tegen dagelijks gebruik en tegen krassen, deuken en andere fysieke invloeden.

3. Stijl en esthetiek: Stem het materiaal af op het algemene ontwerp en de stijl van je badkamer. Kies een materiaal dat aansluit bij jouw gewenste esthetiek, of dit nu modern, industrieel, landelijk of een andere stijl is.

4. Onderhoud: Sommige materialen vergen meer onderhoud dan andere. Bedenk hoeveel moeite je wilt doen om je badkamermeubels schoon te maken en te onderhouden.

5. Kosten: Bepaal je budget en ga op zoek naar materialen die een goede balans bieden tussen prijs en kwaliteit.

welk materiaal wastafel badkamer

Wat is het meest geschikte materiaal voor een wastafel?

De wastafel is een van de meest gebruikte elementen in een badkamer. Hier zijn drie veelvoorkomende opties voor wastafelmaterialen:

Kunstmarmer wastafels

Kunstmarmer is een mengsel van kunststof, gemalen natuurlijk marmer en harsen, wat resulteert in een duurzaam en esthetisch materiaal. Kunstmarmer wastafels bieden een luxe uitstraling vergelijkbaar met natuurlijk marmer, zonder de hoge kosten en onderhoudsvereisten. Ze zijn bestand tegen vlekken, barsten en krassen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een stijlvolle en duurzame wastafel.

Keramische wastafels

Keramische wastafels zijn een klassieke en zeer geliefde optie. Ze worden gemaakt uit klei en mineralen en op hoge temperaturen gebakken, resulterend in een glad, niet-poreus oppervlak. Keramische wastafels staan bekend om hun duurzaamheid, onderhoudsgemak en weerstand tegen vlekken en verkleuring. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en ontwerpen, geschikt voor verschillende badkamerstijlen.

keramische wastafel waskom marmer look

Solid Surface wastafels

Solid Surface wastafels bestaan uit natuurlijke mineralen en pigmenten. Ze bieden een naadloze en eigentijdse uitstraling, met de mogelijkheid om unieke vormen en ontwerpen te creëren. Solid Surface wastafels zijn niet poreus, bestand tegen vlekken en bacteriën, en eenvoudig schoon te maken. Eventuele krassen en beschadigingen kun je gemakkelijk herstellen met de meegeleverde Solid onderhoudsset, inclusief schuurpad, waterbestendig schuurpapier (korrel 400), reinigingspasta, katoenen doekje en schuurblok.

solid surface waskom

Waarop moet je letten bij de aankoop van je badkamermeubel en kolomkast?

Bij het kiezen van een badkamermeubel en kolomkast gelden dezelfde overwegingen als voor wastafels. Extra aandachtspunten zijn:

1. Sterkte en stabiliteit: Kies een materiaal dat bestand is tegen het gewicht van je badkamerartikelen en dat niet gaat doorhangen of vervormen na verloop van tijd.

2. Opbergruimte en organisatie: Denk aan je opbergbehoeften in de badkamer en kies een meubel en eventueel kolomkast die voldoende ruimte en organisatiemogelijkheden biedt voor handdoeken, washandjes, lichaamsproducten, toiletpapier en zelfs badspeeltjes.

Enkele veelgebruikte materialen voor onze badmeubels en kolomkasten zijn onder andere:
- MDF: Dit materiaal biedt oneindig veel ontwerpmogelijkheden. Onze MDF-meubels zijn vochtbestendig en bieden een goede afdichting.

- Metaal: Metalen meubels geven je badkamer een strakke en moderne uitstraling en zijn ook bestand tegen vocht. Ga bijvoorbeeld voor een open metalen frame (Buddy) uit onze Livit meubelcollectie, optioneel in combinatie met een Buddy Box. Dit creëert een stoer en industrieel karakter voor je badkamermeubel!

De keuze van de juiste materialen voor je badkamermeubel en wastafel is dus cruciaal voor zowel de functionaliteit als esthetiek. Neem aspecten zoals vochtbestendigheid, duurzaamheid, onderhoud en stijl mee in je weloverwogen beslissing. Ongeacht het gekozen materiaal, met een wastafel en meubel van RIHO ben je verzekerd van een mooie en functionele badkamer.