De Ino-collectie van Laufen: een nieuwe kijk op de klassieke wastafel

De badkamercollectie Ino - ontworpen door de Franse designer Toan Nguyen in samenwerking met LAUFEN.

01 September 2018

De objecten met hun eenvoudige lijnen en delicate maar uiterst stabiele wanden zijn elegant, uitnodigend en lijken bijna gewichtloos door het gebruik van Laufen’s innovatieve SaphirKeramik*.

De collectie omvat aan de wand bevestigde en losse wastafels, inbouw- en losse waskommen - die nu ook allemaal verkrijgbaar zijn in een mat witte afwerking - maar ook hoogwaardige badkamermeubelen, een fontein en twee vrijstaande baden.

Het uitgangspunt voor het ontwerp van Ino is een nieuwe kijk op de klassieke waskom, die de ontwerper Toan Nguyen opnieuw interpreteerde met behulp van de karakteristieke eigenschappen van SaphirKeramik. Het doel was om een aantrekkelijk gevormd, praktisch product te creëren, geschikt voor dagelijks gebruik, dat gericht is op de gebruiker en zijn gebruiksgewoonten, terwijl het tegelijk zijn gevoel voor esthetiek zou aanspreken.

Eén van de hoogtepunten van Ino is de wastafel met planchet, die zijn debuut vierde als een studie binnen het SaphirKeramik*-project. De eenvoudig te reinigen planchet met zijn naar boven vegende achterwand geeft ruimte naast de royale wastafel. Er kan worden gekozen voor de linker- of de rechterkant, en nodigt de gebruiker uit om cosmetica en badkameraccessoires klaar te zetten voor gebruik.

Leuk om te weten; de hoge design-kwaliteit, het buitengewone SaphirKeramik-materiaal en de innovatieve kracht van de wastafel overtuigden de vakjury bij ISH, die hem de felbegeerde Design Plus Award 2015 gaf. "Door geen brede rand te hebben, zoals we die kennen van conventionele wastafels, waren we in staat om een meer genereus bassin te creëren", legde Nguyen uit, "echter, concentreerde ik me op het volume en op de lijnen en de oppervlakken van de wastafel.”


"Ino is een complete badkamercollectie, waarbij elk element voldoet aan de hedendaagse behoeften van het optimaliseren van ruimte en materie. Opgedragen aan de eindgebruiker, verwijst Ino naar de oervormen van de badkamer terwijl de volumes plaats maken voor oppervlakken en dikte plaats maakt voor strakke lijnen. De wastafels – gemaakt van SaphirKeramik - tonen een onverwachte ronding die de aanraking stimuleert. De vrijstaande baden in Sentec-hars verzoenen de lijnprecisie met extreem zitcomfort. De aan de muur vastgemaakte meubels met hun monolithische uitstraling onthullen op hun beurt een rationele en intieme opslagruimte bij de opening van de fijne aluminium deuren".

- Toan Nguyen

WASTAFELS

Ino omvat aan de wand bevestigde wastafels met breedtes van 450 mm en 560 mm. De zachte rondingen creëren een intrigerend contrast met de hoekige voet. Elegante badkamervormen worden mogelijk gemaakt door zowel de losse waskommen als de semi-inbouw waskommen. Dankzij hun extreem dunne wanden lijken de kommen buitengewoon genereus en stralen ze een ongelooflijke lichtheid uit. Desalniettemin zorgt het sterke en gemakkelijk te reinigen SaphirKeramik ervoor dat hij meer dan geschikt is voor dagelijks gebruik.

BADEN : MIDDELPUNT VAN DE BELANGSTELLING

Het rustige centrum van de Ino-badkamer is het vrijstaande bad. De smalle rand lijkt de vloeiende lijnen van de wastafel als vanzelfsprekend over te nemen. De geïntegreerde hoofdsteun biedt tevens absolute ontspanning voor de gebruiker. Al kan het bad als alternatief ook zonder hoofdsteun in een kleinere uitvoering worden geselecteerd. De badkuip is gemaakt van stevig Sentec-materiaal – gekenmerkt door een lager gewicht - waardoor het met één enkele wand in één mal kan worden gegoten. Tot slot is het vrijstaande Ino-bad conventioneel geïnstalleerd; de overloop, voeten én sifon zijn al geïntegreerd om zo naadloos aan te sluiten in de badkamer.

MEUBILAIR : PUNTJES OP DE i

Om het geheel mooi af te kunnen maken heeft Nguyen ook badkamermeubilair ontworpen voor Ino, die zowel optisch als functioneel met de collectie harmoniseert.

Om dit te doen, nam de ontwerper een perspectief aan dat het meubilair in zijn geheel observeerde. De flinterdunne voorkant van de laden - bekleed met echt houtfineer of ge-poedercoat mat wit aluminium - verbergt dan ook de zijkanten van de meubeleenheid en wordt volledig mee uitgetrokken met de lade.

De meubels zijn beschikbaar voor de wastafels met een plank en de aan de wand bevestigde waskommen en bieden veel ruimte voor handdoeken, cosmetica en andere accessoires. Aan de binnenkant zitten opbergvakken die het voor de gebruiker eenvoudiger maken om zelfs de kleinste voorwerpen goed zichtbaar op te bergen.

De hoge kast volgt een soortgelijk principe, er kan worden gekozen voor de linker- of de rechterkant. In het royale interieur zorgen vijf schappen voor meer overzicht en ordening, terwijl aan de binnenkant van de deuren meer opslagruimte is in de vorm van praktische opslaghouders. Het meubilair is verkrijgbaar met een ge-poedercoat mat-wit oppervlak of in echt walnootfineer.

*SaphirKeramik is een innovatieve keramiek die de hygiënische voordelen van traditionele badkamerkeramiek combineert met een uitzonderlijke stevigheid, strakheid en vormdefinitie. Dankzij SaphirKeramik is het mogelijk om flinterdunne wanden en strakke radii van slechts 1 tot 2 millimeter te creëren, terwijl de meest baanbrekende waarden momenteel 7 à 8 millimeter bedragen. Het materiaal dankt zijn uitzonderlijke hardheid en stevigheid aan de korundcomponent, een kleurloos mineraal dat men terugvindt in de gelijknamige saffieren. Het heeft vele voordelen: dankzij het esthetische aspect kunnen preciezere en dunnere ontwerpen gecreëerd worden, het functionele aspect biedt de mogelijkheid om meer binnenruimte te winnen met minder materiaal. Het is ook een duurzaam materiaal dat volledig gerecyceld kan worden waardoor de kosten, het energieverbruik en het vervoer voor grondstoffen verminderen. Met een buigsterkte die van staal evenaart wordt deze nieuwe keramiek zeker en vast een nieuwe trend in de sector.

Meer van Laufen
Reacties