Foto: Sauna-infrarood

Traditionele sauna of infraroodcabine: wat kies jij?

Sauna’s worden al eeuwen gebruikt voor ontspanning en vanwege de positieve invloeden op de gezondheid.

Theo Vliegop 25 September 2023

Ondertussen zijn er veel verschillende soorten op de markt. De traditionele Finse sauna blijft erg populair, maar ook de infraroodsauna is de afgelopen jaren hard gestegen in populariteit. Wil je zelf een sauna aanschaffen, maar vind je het lastig om een keuze te maken? Lees dan het onderstaande artikel goed door. Hierin worden de verschillen, overeenkomsten en belangrijkste voordelen van beide soorten sauna’s besproken.

Formaat en plaatsing

Er zijn sauna’s verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Je kunt dus altijd een formaat vinden dat goed aansluit op jouw wensen. Kijk eens naar het aanbod van saunawinkel Bunx om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Het is handig om te weten dat infraroodsauna’s vaak een stuk kleiner zijn. Een infraroodcabine is erg compact en heeft niet altijd ligruimte. Hierdoor kun je de sauna plaatsen in kleine ruimtes. Van de badkamer tot in een schuurtje. Traditionele Finse sauna’s hebben voor minimaal één persoon voldoende ligruimte. Daarnaast zijn er speciale varianten verkrijgbaar die buiten geplaatst kunnen worden. Perfect voor in de achtertuin!

Warmteoverdracht

Het grootste verschil tussen de twee soorten sauna’s zit in de warmteoverdracht. Bij een traditionele sauna wordt de lucht opgewarmd en heb je dus te maken met een indirecte warmte-omzetting. De hele ruimte wordt gevuld met warme lucht, waardoor je snel gaat zweten. Bij een infraroodsauna wordt de warmte overgedragen door infraroodstraling. De stralingswarmte is direct gericht op het lichaam.

Opwarmtijd

Door het verschil in warmteoverdracht, zie je ook een duidelijk verschil in opwarmtijd. Bij een traditionele sauna moet de lucht in de hele ruimte opwarmen voor gebruik. Dit kan gemiddeld 45 tot 75 minuten duren (afhankelijk van het type en formaat sauna). Bij een infraroodsauna gebruik je directe straling, waardoor 5 tot 10 minuutjes opwarmen al meer dan voldoende is.

Energieverbruik

Vanwege de snelle opwarming is een infraroodsauna vaak energiezuiniger dan een traditionele Finse sauna. Ook heb je bij dit type minder last van warmteverlies. Als je de deur van een Finse sauna te lang open laat staan koelt het snel af en moet je weer wachten voordat de ruimte goed op temperatuur is.

Overeenkomsten en voordelen

Ondanks de verschillen zijn er ook een aantal overeenkomsten. Dit zijn direct belangrijke voordelen en goede redenen om een sauna aan te schaffen! Beide soorten sauna’s kunnen de bloedcirculatie verbeteren, stress verminderen en zorgen voor optimale ontspanning. Ook hebben beide soorten warmte een positief effect op spieren en gewrichten.

Waar ga jij voor: een traditionele sauna of toch voor de infraroodcabine?

Reacties
Anderen bekeken ook