Foto: ZZH_T24177I02_000_01_1

On-trend en kwalitatief badkamer sanitair GROHE Colors breidt uit met mat zwarte kleur Phantom Black

Onderzoek GROHE laat zien: extraverte mensen kiezen eerder voor een bronzen badkamer

29 Juli 2023

Zoetermeer, 20 juli 2023 - Badkamerspecialist GROHE heeft onderzoek gedaan naar de sanitair kleurvoorkeuren van consumenten in de badkamer. Daarbij is gekeken of er verschil is in leeftijd, geslacht, woonplaats, en type karakter. Alle stereotyperingen over huisinrichting ten spijt: mannen en vrouwen zijn opvallend eensgezind als het gaat om favoriete kleuren. Qua kleuren hebben mensen de voorkeur voor zwart (42,7%), daarna volgen de kleuren geborsteld rvs (31,7%), brons (14,5%) en goud (11,1%).

Matzwarte look nog altijd favoriet

De matzwarte look is nog altijd favoriet in de badkamer. Zo is de kleur Hard Graphite (antraciet) - die sterk neigt naar de matzwarte trend die je tegenwoordig in veel huishoudens voorbij ziet komen - het meest populair. Deze kleur werd met 42,7% van de stemmen aangewezen als de meest populaire kleur van sanitair in badkamers. Dat het een classy, strakke uitstraling geeft is de voornaamste reden. Ook gaven respondenten aan een praktische reden te hebben voor deze voorkeur, je ziet het vuil namelijk minder goed zitten. Voor de echte liefhebbers van matzwart heeft GROHE recentelijk een volledig matzwart assortiment geïntroduceerd in de kleur Phantom Black binnen het GROHE Colors portfolio.

Zestigers gaan voor klassieke look

Wanneer de resultaten op leeftijd van de respondenten met elkaar vergeleken worden, blijkt dat mensen boven de 60 jaar de voorkeur hebben voor een klassieke badkamer. Hoe lager de leeftijd, hoe gewaagder de kleur van het sanitair. Van de respondenten die Warm Sunset (brons) als favoriete kleur kozen, was het overgrote deel in de leeftijd 30-39 jaar. De meeste mensen die kiezen voor Hard Graphite zijn jonger dan 30 jaar. Opvallend genoeg is het overgrote deel van respondenten die Cool Sunrise (goud) de mooiste badkamer vinden ook jonger dan dertig jaar. Een klassieke rvs-look badkamer in de kleur Supersteel is daarentegen weggelegd voor hoofdzakelijk mensen ouder dan 60 jaar.

GROHE Colors Cool Sunrise wastafelkraan, accessoires en douchesysteem.

Geen goud voor het Oosten van Nederland

De verschillen tussen Oost en West Nederland worden vaak genoeg tegenover elkaar gezet. Maar zien we ook verschillen in hun voorkeur voor kleur van het sanitair? Vooral consumenten in Oost-Nederland kiezen liever niet voor goud sanitair. Dit ruilen ze liever in voor Hard Graphite of mat zwart sanitair, strak maar toch net wat gewaagder dan een badkamer met rvs-look. Zuid-Nederland heeft het minste affiniteit met een bronzen badkamer en kiest ook liever voor Hard Graphite. In het Noorden staan brons en goud op een gelijke plaats, terwijl ook hier Hard Graphite er met kop en schouders bovenuit stijgt. Dat Hard Graphite populair en trendy is, blijkt als deze kleur ook in West-Nederland als favoriet uit de bus komt. Weliswaar op een gedeelde eerste plaats met de altijd klassieke en strakke rvs-look van Supersteel.

Extravert brons

Een opvallend inzicht uit het onderzoek is dat mensen die van zichzelf wat extraverter van karakter zijn, wat eerder voor een bronzen badkamer kiezen. Hard Graphite komt vaker voor bij mensen met een wat directer en resultaatgericht karakter. Rustige en analytische mensen kiezen sneller voor een badkamer in rvs-look Supersteel. Terwijl een gouden badkamer eerder door gekozen wordt door mensen die expressief en creatief te karakteriseren zijn. 

Binnen het GROHE Colors assortiment zijn sanitairproducten te koop in de volgende kleuren: Cool Sunrise (goud), Warm Sunset (brons), Hard Graphite (antraciet), SuperSteel (rvs-look) en Phantom Black (matzwart). Match kranen, douches en accessoires in dezelfde kleur.

Reacties