Foto: pexels-pixabay-289998

Een ontspannen en gezond leven begint thuis

Het creëren van een prettige leefomgeving is ontzettend belangrijk om goed te kunnen ontspannen en gezond te kunnen leven.

Marlies 14 Maart 2023

Waarschijnlijk heb je dan ook genoeg uurtjes gestoken in de aankleding van jouw woning. Een gezond leven eindigt natuurlijk niet bij de inrichting en aankleding van jouw woning. Het is daarnaast belangrijk om te zorgen voor verschillende manieren van ontspanning in- en om jouw woning. Wij geven je een aantal tips waarmee jij kunt ontspannen vanuit het gemak van jouw eigen huis!

Tips voor ontspanning bij jouw thuis

  1. Heb je al eens nagedacht over jouw eigen sauna aan huis? De ultieme manier van ontspannen is toch wel een bezoekje aan de sauna. Een Finse sauna kopen kan dan ook zorgen voor veel ontspan- en geniet momentjes vanuit het gemak van jouw eigen woning. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat de doorbloeding in jouw lichaam verbetert waardoor jij geniet van allerlei gezondheidsvoordelen. Zo worden je hart prestaties verhoogt en wordt jouw immuunsysteem sterker.
  2. Een andere manier van ontspannen is socializen! Spreek af met vrienden of familie voor een gezellige avond samen. Een lekker hapje en een drankje, gezellig praten, lachen en samenzijn. Het perfecte medicijn voor een ontspannen avond thuis.
  3. Speel een spelletje met jouw kinderen of partner! Door een spelletje te spelen kun je jouw gedachten verzetten en even met iets heel anders bezig zijn. Probeer je fanatieke kant wel een tikkeltje los te laten want als jij je alleen maar gaat irriteren heeft het natuurlijk een averechts effect.
  4. Lees een boek en verdwijn in een compleet andere wereld. Er is geen betere manier om jouw gedachte te verzetten dan door het lezen van een boek. Ga helemaal op in het verhaal en laat jouw fantasie de vrije loop. Na een half uurtje of uurtje lezen voel jij je gegarandeerd een stuk meer ontspannen.
  5. Trek je terug en neem een lekkere lange warme douche of bad. Geniet van de rust om jouw heen en kom tot ontspanning. Het warme water zorgt ervoor dat jouw spieren ontspannen en dat je helemaal tot rust komt.
  6. Een goede manier van ontspannen is ook het bezig zijn met een hobby. Misschien vind jij het leuk om te puzzelen, te schilderen of om te fotograferen. Zorg dat je een fijne plek in jouw huis creëert waar je jouw hobby kunt uitoefenen. Wanneer je iets doet jij waar blij van wordt, zorgt dat automatisch voor ontspanning.
  7. Luister naar meditatie, muziek of een podcast. Sluit je even af van de buitenwereld en focus volledig op wat je hoort. Op deze manier kun jij jouw gedachten verzetten van stressvolle zaken en tot ontspanning komen. 

Wat doet te veel stress met jouw lichaam

Dat het belangrijk is om af en toe tijd voor jezelf te nemen en te zorgen voor ontspanning weet iedereen wel. Maar weet je ook wat de negatieve effecten op jouw lichaam zijn wanneer je te veel stress ervaart? Stress zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van verschillende symptomen zoals slecht slapen, verminderde eetlust, vermoeidheid, prikkelbaarheid en je kan ook gevoeliger worden voor pijn. Om deze symptomen te voorkomen is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning. Een leven zonder stress is immers voor vrijwel niemand weggelegd. Naast negatieve stress bestaat er ook positieve stress. Positieve stress is vaak stress die een korte periode aanhoudt. Denk aan zenuwen die je ervaart voor een belangrijke sportwedstrijd of een presentatie. De stress die je dan ervaart kan juist positief werken. Het zorgt ervoor dat je gefocust en scherp blijft en op jou best kunt presteren. We spreken over positieve stress wanneer de stress van korte duur is en een positief effect heeft op jouw prestaties.

Waarom is ontspannen belangrijk

Wanneer jij te lang te veel stress of spanning ervaart is het belangrijk om te zorgen voor ontspanning. Wanneer jij voor voldoende ontspanning zorgt in jouw leven heeft dit positieve effecten op jouw gezondheid. Je bouwt namelijk een betere weerstand op en je kunt beter omgaan met tegenslagen. Wanneer het lichaam ontspant worden er twee hormonen aangemaakt; oxytocine en endorfine. Je zou deze twee hormonen kunnen zien als de tegenpolen van de stresshormonen; cortisol en adrenaline. De ontspannings stoffen oxytocine en endorfine zorgen ervoor dat de doorbloeding van jouw spieren, slijmvliezen en huid verbeterd. Daarnaast zorgt het voor het verlagen van spierspanning.

Hoewel stress dus voor iedereen een veel voorkomend onderdeel van het leven is. Is het belangrijk om dit te compenseren met voldoende ontspanning. Met bovenstaande tips kom jij al een heel eind vanuit het comfort van jouw eigen huis!

Reacties
Anderen bekeken ook