Foto: HSK_Duurzaamheid

Duurzaamheid als integraal onderdeel van het bedrijfsconcept

Verantwoordelijkheid voor mens en milieu: HSK Duschkabinenbau

09 Juni 2024

De lijst met eisen waaraan bedrijven moeten voldoen op het gebied van milieubescherming is lang. Een grote uitdaging voor sommige fabrikanten. Anderen zetten zich echter meer dan verplicht in voor mens en milieu. Zo ook het al lang bestaande bedrijf HSK Duschkabinenbau: het thema duurzaamheid is stevig verankerd in het bedrijfsconcept. Klimaatvriendelijke productieprocessen, verpakkingen van recyclebare materialen en duurzame armaturen die gebruik maken van innovatieve technologieën om het waterverbruik te minimaliseren, zijn belangrijke onderdelen van het duurzaamheidsconcept van HSK. Een speciaal hiervoor opgericht milieumanagementteam werkt intensief aan het optimaliseren van processen. Gespecialiseerde vakmensen profiteren hier net zo goed van als hun klanten.

Vermijden, verminderen, recyclen - badkamerleverancier HSK volgt dit ecologische principe in zijn hele procesketen. Dit begint al bij de productontwikkeling en productie: alle HSK producten zijn ontworpen met het oog op robuustheid en duurzaamheid. Om dit concept consequent na te leven, biedt de fabrikant uit het Sauerland een kwaliteitsgarantie van tien jaar op douchewanden, douchebakken, RenoDeco decoratieve panelen en aluminium spiegelkasten. De 20 jaar vervangingsgarantie op alle reserveonderdelen rondt de duurzame kwaliteitsbelofte af.

Duurzaamheid als onderdeel van het DNA van het bedrijf

Het gebruik van zonne-energiesystemen en groene stroom, korte afstanden door lokale productiefaciliteiten, het vermijden van afval en verpakkingen van recyclebare materialen - consequent milieumanagement maakt deel uit van het bedrijfsconcept van HSK. “In overeenstemming met het Japanse Kaizen-principe werkt elk van onze medewerkers elke dag aan het verbeteren, vereenvoudigen en optimaliseren van hun werkgebied”, legt Alexander Scharf, productmanager bij HSK, uit. “Want ook met gerichte interne maatregelen kunnen we grootse dingen in gang zetten en onze producten en bedrijfsprocessen op de lange termijn duurzaam maken”, legt hij uit. Er wordt bijvoorbeeld ook consequent aandacht besteed aan het optimaliseren van transport: door het bundelen van ritten en verzending via regionale expediteurs. Een beplantingscampagne, waarbij vijf hectare bos werd herbebost, maakt ook deel uit van de betrokkenheid van het bedrijf bij het milieu.

Producten die het duurzaamheidsconcept benadrukken

HSK zet het duurzame concept voort op productgebied. Douchecabines die optioneel zijn uitgerust met TwinSeal glasafdichting zijn bijzonder gemakkelijk schoon te maken en verminderen de behoefte aan schoonmaakmiddelen. De RenoDeco gevelbekledingspanelen maken indruk met hun hoge recyclebaarheid, omdat ze voor 98 procent uit gerecycled materiaal bestaan en aan het einde van de levenscyclus van het product voor 96 procent gerecycled kunnen worden. Ook duurzame verwarming is mogelijk met HSK. De meeste HSK designradiatoren kunnen worden uitgebreid met verwarmingselementen, die de verwarming efficiënter en energiebesparend maken. In het sanitair assortiment helpen doorstroomregelaars in de hand- en hoofddouches bijvoorbeeld om het waterverbruik met wel 60 procent te verminderen. “Een andere benadering die we nastreven, zijn elektronisch gestuurde wastafelkranen. Deze hebben een infraroodsensor die de watertoevoer start bij het opendraaien van de kraan, zodra de handen zich binnen het detectiebereik bevinden. Als de handen weer weggetrokken worden, stopt de waterstroom automatisch.
Dit vermindert het water- en energieverbruik bij de wastafel aanzienlijk, tot 50 procent is mogelijk,” bevestigt Alexander Scharf.

Reacties