Foto: wasmachine-badkamer

3 tips om de hoeveelheid wasjes te verminderen

Heb je het gevoel dat de wasmachine non-stop aanstaat en de bodem van de wasmand nooit in zicht komt?

Nergens voor nodig, want met deze drie eenvoudige tips verminder je in een handomdraai het aantal wasjes per week.

Tip 1: Zorg dat de wasmachine ook echt vol zit

Hoe vaak draait de wasmachine zonder dat deze echt vol zit? Een wasje draaien met maar drie kledingstukken is zonde van je tijd en geld. Bovendien is het nog slecht voor het milieu ook. Zorg er daarom voor dat de wasmachine altijd voor minstens 75% vol zit. Let op: een te volle wasmachine is ook niet goed. Hierdoor wordt de was minder goed schoon en het is ook niet goed voor je wasmachine. Hoe weet je of je wasmachine niet te vol zit? Een goede vuistregel is dat je een hand lengte boven de wasruimte moet overlaten.

Tip 2: Zorg voor meer ondergoed en sokken

Geen sokken en ondergoed meer in de kast waardoor je weer een wasje moet draaien? De simpele oplossing hiervoor is: zorg voor meer sokken en ondergoed in je kast. Hierdoor hoef je niet snel een wasje tussendoor te draaien omdat er niks meer in de kast ligt. En het is bovendien een goed excuus om weer eens een bezoekje te brengen aan de Hunkemöller.

Tip 3: Was kleding alleen als het echt nodig is

Wasmiddel, hitte van de droger... te veel wassen is niet goed voor je kleding en zorgt ervoor dat je kleding eerder faal wordt en gaat slijten. Bovendien is het vaak ook niet nodig om na iedere draagbeurt de kleding te wassen. Vaak is het voldoende om je kleding te laten luchten zodat het weer fris ruikt en klaar is om terug in je kast gehangen te worden. Maar hoe vaak moet je dan wel iets wassen?

Onderstaand schema biedt een goede leidraad:

Na 1 keer dragen: sokken, ondergoed, sportkleding, panty’s en shirtjes die je direct op de huid draagt.
Na 2 – 3 keer dragen: T-shirts, bloesjes, pyjama’s, overhemden, jurken.
Na 3 – 5 keer dragen: bh’s, sweaters, truien, loungebroeken.
Na 5 - 10 keer dragen: broeken, jeans, blazers en rokken.
Het idee hierachter is dat hoe verder je een kledingstuk van je lichaam afdraagt, hoe minder vaak je het hoeft te wassen. Uiteraard geldt dit niet voor kleding met vlekken of die onaangenaam ruiken.

Hopelijk helpen deze 3 tips om het aantal wasjes per week te verminderen!

Reacties