Foto: 2017/monozorg-toiletbeugels-douche.jpg

Woning inrichten voor ouderen

Met het ouder worden neemt de flexibiliteit van ons lichaam af. Hierdoor veranderen ook de eisen die we aan onze inrichting stellen.

Die eisen zijn heel persoonlijk en voor iedereen verschillend. Vindt de een het prettiger dat de meubels dichter bij elkaar staan, voor een ander kan het juist fijner zijn dat er juist meer ruimte gecreëerd wordt. Daarnaast komen er ook constructieve aspecten bij kijken. Een woning inrichten voor ouderen kunnen we daardoor onderverdelen in twee gedeelten.

Indeling woning en constructieve hulpmiddelen

Met name wanneer je als oudere kleiner gaat wonen is het belangrijk dat er zo optimaal mogelijk met de beschikbare ruimte wordt omgesprongen. Zeker in de keuken is dit van belang. Als je ouder bent kan je misschien niet meer zo lang aan een stuk achter het aanrecht staan en is het makkelijk als er een keukentafeltje met een stoel staat om de aardappelen aan te schillen. Daarnaast is het handig te hoge keukenkasten te vervangen door een grote kast waar je zonder opstapje gewoon bij al je keukengerei kan.

Constructieve hulpmiddelen waar je bijzonder veel gemak van hebt als je ouder of slechter ter been bent, komen we voornamelijk in de sanitaire ruimtes tegen. Denk aan antisliptegels, handgrepen, een zitje in de douchecabine of een verhoogd toilet. Wanneer de handen in gaan boeten op grijpkracht is het ook fijn wanneer de rolluiken of zonweringen elektrisch bedienbaar zijn.

Zorghulpmiddelen voor in en om het huis

Dan zijn er ook nog een hele rits aan zogenaamde zorghulpmiddelen. Hulpmiddelen waar je vaak in eerste instantie niet aan denkt, maar die het leven zo enorm veraangenamen. Zolang je ze niet nodig hebt, kan je je soms niet eens bedenken dat ze er zijn. Oké, drempelhulpen kennen we, maar weet je dat er daar wel vijf varianten van zijn en heb je ooit weleens gehoord van een bladzijdeloep of een gehoekte kaasschaaf? Deze zorghulpmiddelen en nog vele tientallen vergelijkbare artikelen, van visuele hulpmiddelen, denk aan een broodplank met pinnetjes waarop je brood niet verschuift bij het smeren, tot kniebraces en buikbanden. Je vindt ze allemaal bij Monozorg, een webwinkel in zorghulpmiddelen. En niet alleen voor ouderen zijn die zorghulpmiddelen handig, ook als je (tijdelijk) mindervalide bent, komen ze goed van pas want, waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Reacties