10 tips voor het creëren van een kindvriendelijke badkamer

Gezin met jonge kinderen? Wij geven je 10 tips en tricks voor het inrichten van een kindvriendelijke badkamer!

Ben je bezig met het bouwen of verbouwen van een huis voor jou en je (toekomstige) gezin? Aangezien gezinnen met kinderen veel tijd in de badkamer doorbrengen, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met het uiterlijk, maar ook met een praktische en veilige inrichting. Hier zijn 10 tips om een kindvriendelijke badkamer te creëren:

1. Voldoende opbergmogelijkheden met veiligheid in gedachten

Zorg voor voldoende opbergruimte die ook veilig is. Het is handig om handdoeken, washandjes, badspeeltjes en verzorgingsproducten op te kunnen bergen. Vermijd dat speelgoed of andere voorwerpen rondslingeren in de badkamer Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een breed badmeubel en daarnaast een kolomkast toe te voegen. Bewaar potentiële gevaren zoals scherpe voorwerpen in afgesloten kasten of lades, buiten het bereik van kleine kinderen. Kies ook voor lades met een soft-close mechanisme voor extra veiligheid.

2. Een bad dat comfortabel en veilig is

Zorg voor een comfortabel en veilig ligbad. Omdat je kind veel tijd in bad zal doorbrengen, is het belangrijk dat het bad comfortabel is en je er gemakkelijk in en uit kan stappen. Je kunt overwegen om een verlaagd bad of een opstapje rondom het bad te plaatsen om uitglijden en vallen te voorkomen. Als je meerdere kinderen hebt, is een ruim ligbad voor twee personen een handige optie. Dit bespaart tijd en gedoe! Een bad dat geschikt is voor kinderen heeft afgeronde hoeken en een zach oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is met water en zeep. Vermijd baden met jets of andere functies die een verdrinkingsrisico vormen voor kleine kinderen.

3. Optimaliseer de ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in de kindvriendelijke kamer, zodat je kinderen het niet te warm of benauwd krijgen tijdens het baden. Een ventilatiesysteem is ook belangrijk om vochtige lucht en schimmelvorming te voorkomen, wat de gezondheid van het hele gezin ten goede komt.

4. Kies voor duurzame materialen

Maak gebruik van duurzame materialen bij de inrichting van de badkamer voor je gezin. Kies voor meubels, douches, baden en accessoires die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals Solid Surface. Dit materiaal is vochtbestendig, hygiënisch en slijtvast, waardoor het een duurzame keuze is. Kies ook voor energiezuinige LED-verlichting in spiegelverlichting en spiegels.

Voor aanvullende duurzame adviezen, raden we je aan om ons artikel over energiebesparing in de badkamer te lezen.

5. Voorkom uitglijden met anti-slip badmatten

Leg anti-slip matjes in de badkamer om uitglijden te voorkomen. Met al het water dat in de badkamer terechtkomt tijdens het baden, is voorzichtigheid geboden. Plaats eenvoudig anti-slip matjes bij het bad en bij de ingang van de douche, zodat zowel de kinderen als jijzelf niet uitglijden.

6. Een badmeubel met dubbele wastafel voor extra gemak

Een badmeubel met een dubbele wastafel is handig voor een gezin met kinderen. Hierdoor kunnen verschillende gezinsleden de badkamer delen en tijd besparen. Je kinderen kunnen bijvoorbeeld tandenpoetsen terwijl jij je opmaakt. Denk ook aan het plaatsen van een opstapje speciaal voor kleinere kinderen.

7. Geniet van een ruime inloopdouche of douchecabine

Overweeg een ruime inloopdouche of douchecabine. Een ligbad is handig voor het wassen van jonge kinderen, maar een douche is praktischer wanneer je kinderen kunnen staan. Kies daarom voor een ruime inloopdouche of douchecabine waar je comfortabel met je kind kunt douchen. Als er geen ruimte is voor zowel een bad als een douche, overweeg dan een bad-douchecombinatie met een lagere badrand, zoals de Still Shower.

8. Hoekbeschermers

Bescherm scherpe hoeken en randen met hoekbeschermers, vooral wanneer je kind begint te kruipen en lopen. Hoekbeschermers zijn ook handig voor ouders, zodat je je tenen niet stoot!

9. Kies een thermostaatkraan voor een veilige watertemperatuur

Kies voor een veilige theromostaatkraan om te voorkomen dat kinderhandjes zich verbranden Thermostatische bad- en douchekranen hebben een temperatuurbegrenzer die is vergrendeld op 38°C. Je kunt de temperatuur verhogen door de knop in te drukken en de kraan naar de gewenste temperatuur te draaien.

10. Zorg voor voldoende verlichting in de badkamer

Zorg voor voldoende verlichting in de kindvriendelijke badkamer. Natuurlijk licht is prettig, maar niet voldoende. Kies ook voor kunstlicht, zoals inbouwspots in de douche, waterdichte plafondverlichting en spiegelverlichting. Lees ons artikel over badkamerverlichting voor meer tips.