wonen.nl logo
aanmelden

Meer inspiratie?

Vraag hier gratis brochures aan
en laat je inspireren.

Haard of kachel?

Vraag hier gratis advies aan
van diverse specialisten.

Bij jou in de buurt!

Ben je op zoek naar
een haardspecialist in jouw regio?

Woonnieuws, trends en winacties in je mailbox?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Wit in je interieur kan altijd!

Bekijk daarom hier 7 hippe, witte houtkachels!

Download gratis de Wonen.nl - app.

En laat je inspireren door onze magazines.

Een haard of kachel heb je niet alleen voor de sier. Je kunt er ook energie mee besparen. Zo kun je van sommige typen kachels zogenaamde cv-kachels maken door ze aan te sluiten op het centrale verwarmingscircuit. De restwarmte van een cv-kachel kan de centrale verwarming ondersteunen of zelfs vervangen. Vaak draait het hierbij om een cv-kachel die stookt op hout. De werking van een cv-kachel is eenvoudig: de cv-houtkachel neemt zolang hij gestookt wordt automatisch de functie over van uw gasgestookte cv-ketel. Dit kan een aanzienlijke besparing op de stookkosten opleveren.

Aanvulling

Je houtkachel aansluiten op het cv-systeem is een perfect alternatief voor zonne-energiesystemen, warmtepompen, propaangas, elektrische verwarming of verwarmingsbronnen. Als je de houtkachel aansluit op je cv wordt een volledige verbranding nagestreefd. Bij een cv-kachel blijft de energie (dus de warmte) zo goed als het kan binnen in het huis. Dat komt omdat de warmte die normaal gesproken door de schoorsteen verdwijnt, nu benut wordt voor het verwarmen van het water van de cv.

Cv-kachel rendabel

Is een cv-houtkachel rendabel? Uiteraard hangt dat af van factoren zoals aanschafprijs, kosten van installatie, maar ook van de prijs die u betaalt voor houtblokken of houtpellets, de brandstof. Bij een cvkachel is het belangrijk zoveel mogelijk energie uit het hout te krijgen. Hoe? De grote truc bij cv-kachel is een zo volledig mogelijke verbranding, dit levert tenslotte de meeste warmte op. Een geheel volledige verbranding bij een cv-kachel is niet mogelijk, maar met hout of pellets als brandstof behaal je het beste resultaat. Ongeacht de brandstof zijn cv-kachels qua uitvoering even sfeervol als houtkachels met alleen stralingswarmte.

Werking

Zodra je je cv-kachel ontsteekt -dat moet handmatig, net als bij elke ander kachel- wil je dat deze de verwarmingstaak van de gasgestookte cv-ketel automatisch overneemt. Dit gebeurt door een temperatuurgestuurde klep, die het watercircuit verlegt zodra de hout cv-kachel brandt en warm water produceert. Aanbevolen wordt om eerst het water in de kachel op 60 graden te brengen, alvorens dit het circuit in te laten gaan. Daardoor brandt de kachel beter en schoner en wordt de kans op roetaanslag verminderd. Is de cv-kachel gedoofd, dan zal de gasgestookte cv-ketel de verwarmingstaak automatisch weer overnemen. Water in de ruimte rond de verbrandingskamer mag niet koken, hierdoor ontstaan risico’s. De cv-kachel moet zodanig beveiligd zijn dat te heet water wordt afgevoerd. Van belang is tevens dat het afgevoerde water gelijk wordt vernieuwd met leidingwater, zodat het circuit niet droogvalt.

special haardspecialisten

Special

De haardspecialist in jouw regio!

Wonen.nl - Haarden & Kachels: nu te downloaden
NIEUWS

Wonen.nl - Haarden & Kachels: nu te downloaden

Lees alles over pelletkachels, gashaarden, tuinhaarden, bio-ethonalhaarden, houtkachels; download Wonen.nl - Haarden & Kachels gratis in de Wonen.nl app.

DRU introduceert CV-haard met Green Design
NIEUWS

DRU introduceert CV-haard met Green Design

Onder het label Green Design presenteert DRU Verwarming een serie sfeervolle en energiezuinige CV-haarden op gas of hout.

Sfeerverwarmingsgilde: DE-certificering voor installateurs
NIEUWS

Sfeerverwarmingsgilde: DE-certificering voor installateurs

DE-installatie houtgestookte haarden geeft consument zekerheid: overheid en brancheorganisaties slaan handen ineen voor veilige installatie.

Met een zwarte open haard geef je je interieur een industriële look
TIP

Met een zwarte open haard geef je je interieur een industriële look

Een huis met een industrieel interieur is dé trend voor 2017. En om de winter behaaglijk door te komen, mag een open haard niet ontbreken in je woonkamer.

Haarden: welke haard kies jij?
TIP

Haarden: welke haard kies jij?

Wie de speciaalzaak binnenloopt en informatie vraagt over 'een haard' zal nog verrast worden. Er is niet zomaar een soort haard. Daarom is het raadzaam, voor je op zoek gaat naar jouw ideale haard, dat je de verschillen tussen haarden onderling kent.

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent